Въпрос на вкус

0709A07В света на пекарите, приготвянето на хляб е изкуство, което създава богатство от вкусове, от които всеки може да избере според предпочитанията си и моментното си желание за нещо сладко или солено, за хляб, съпътстващ ежедневната трапеза или за нещо по-специално, за бърза закуска или нещо празнично.

Вкусът е продължение на страстта, която пекарят влага в работата си, а неговото въображение се разгръща истински в готовите печива, които носят неговия отличителен почерк.

Мозъкът ни обаче е истинският цар на вкуса, защото в него е концентрирано необятното разнообразие от вкусови рецептори. Направете се експеримент: поставете парченце хляб върху езика си и веднага ще усетите как езика и носа ви се задействат.  Тези рецептори мигновено разпознават множество вкусове: сладко, солено, кисело, горчиво, а комбинацията между тях е самият вкус. Не само това, топлият и студеният хляб имат различен вкус. Също така, има физически възприятия, които определят дали храната е хрупкава или мека.

Вкусът е нещо истински сложно и комплексно и изисква участие и на петте сетива в разкодирането му: мирис, докосване, поглед, звук, както и самия вкус. Освен това, мозъкът поддържа личен запас от данни за консумираните храни, заедно с това какво ниво на удоволствие сме изпитали от тях.


Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2018 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21