История

От малка семейна фабрика до световен лидер на пазараpic2n

Първи стъпки

През 1853 г. Луи Лесафр и Луи Бондюел отварят дестилерия и започват да произвеждат алкохол от зърно и хвойна в Маркет-ле-Лил, Франция.

През 1863 г. отварят първата си фабрика в Марк-он-Барьол,  която в последствие се превръща в индустриален и търговски център на Lesaffre. Тук за първи път компанията започва да произвежда мая.

През 1871 г. австрийският барон Макс де Спрингер представя идеята си за извличане на мая от зърнен спирт и продажбата ѝ на пекари. По това време пекарните все още използвали собствена мая.

През 1873 г. Лесафр и Бондюел започват да произвеждат мая в Марк-он-Барьол  на мястото на старата алкохолна фабрика.

През 1895 г. е създадена марката Hirondelle (в превод “лястовица”). В последствие лястовицата става емблема на групата.

През 1901 г. фамилиите Лесафр и Бондюел решават да работят поотделно. Компанията се разделя на три:  Бондюел, Лесафр и Сие (мая и алкохол) и Братя Лесафр (захар).
Днес Бондюел е водеща компания на пазара за зеленчуци.

Развитие и експанзия във времена на войни и криза

През 1910 г. фабриката в Марк-он-Барьол става жертва на огромен пожар и изгаря до основи. В последствие е построена отново.

През 1923 г. настъпва нова криза. Правителството решава да намали цената на зърнения спирт до такава степен, че производството му става икономически невъзможно. Компанията е изправена пред тежката задача да намери нова суровина за маята. Решение се намира и това е меласата.

През 1930 г. грижата за околната среда вече е сред основните приоритети на Лесафр. Това е една от първите компании, която използва изпарението като начин на пречистване вместо отходните води. Освен че е екологична, тази техника повишава качеството на крайните продукти.

По време на Втората Световна война (1939 – 1944 г.) Lesaffre работят усилено за създаването на нови продукти с цел намаляване на недостига на храна. За първи път започват да произвеждат суха активна мая.

Lesaffre на световния пазар

1963 г. Партньорство с италианския производител на мая STL.

1973 г. Лесафр започва да произвежда суха инстантна мая.

1974 г. Отваря врати първият Baking Center.

1981 г. Лесафр на два континента: отворена е фабрика за мая в Толука, Мексико.

1993 – 1998 г. Лесафр завоюва нови хоризонти: партньорства и придобивки в Австралия, Чили и Западна Европа.

1998 г. Lesaffre стъпва на българска почва: откриване на Lesaffre Bulgaria.

2001 г. Създаване на Lesaffre International и придобиване на американската компания Red Star Yeast & Products.

2003 г. Лесафр празнува 150 години от създаването си

2003 – 2004 г. Проведен е първият конкурс Louis Lesaffre Cup (официална селекция за световното първенство по пекарство Bakery World Cup)

2006 г. Прекратяване производството на малцов алкохол

2010 г. Откриване на нови фабрики в Китай и САЩ

2013 г. 160 години Lesaffre. След 40 години производство Saf-Instant все още е сред най-търсените продукти на пазара.


mixes


mixes


mixes


mixes

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21