15 февр. Кифлички със сирене

kiflichki-sireneПродукти

450 гр брашно

250 мл топло прясно мляко

100 мл олио

1 яйце

1 белтък

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

½ кубче прясна мая Виво

½ пакетче разтопено масло

200 гр сирене

1 жълтък за намазване

сусам за поръсване

Приготвяне

Маята се натрошава, залива се с топлото прясно мляко, добавя се захарта и се оставя на топло докато шупне. Към сместа се добавят яйцето и белтъка. Бражното се пресява със солта в голяма купа и към него се добавя солта с маята като се бърка до получаване на меко тесто.  Готовото тесто се поставя в намаслена купа и се оставя на топло докато удвои обема си. Готовото  втасало тесто се премесва и се разделя на 3 части. От всяка част се  офорвя топка, която се разточва до диск с дебелина 1 см.  Тестеният кръг се намазва с разтопеното масло и се нарязва на триъгълници като торта. В основата на всеки триъгълник се поставя малко натрошено сирене и се навива към върха. Така оформените кифлички се подреждат в тавичката от фурната, покриват се с кърпа и се оставят да втасат. След като увеличат обема си, кофличките се намазват с жълтък леко разреден с малко водичка или прясно мляко  и се поръсват със сусам.

Пекат се в предварително загрята на 180С докато се зачервят.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.