Коломба паскале

Lesaffre-kolomba_paskaleВъпреки, че в Италия се предлагат много традиционни великденски хлябове, най-известният и най-разпространеният от тях е Коломба паскале. Той е оформен като гълъб (Коломба от италиански), който е символ на мира и възкресението. Мек и ароматен, този великденски хляб съдържа масло и яйца, пълен е със стафиди и захаросани портокалови кори. Той е едно прекрасно допълнение към великденския брънч или подходящ завършек на великденската вечеря.

Продукти

Пандишпан: 1/2 ч.ч. топло мляко;

1 ч. л. суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 3/4 ч.ч. брашно;

Тесто: 2 яйца; 1 жълтък; 1/3 ч.ч. захар; 8 с.л. масло; 1/2 ч.л. сол;

1 ч.л. ванилия; настъргана кора от 1 портокал или лимон;

2 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. стафиди и сушени плодове;

Бадемова глазура: 1/2 ч.ч. нарязани бадеми; 1/4 ч.ч. захар;

1/2 с.л. царевично нишесте; 1 яйчен белтък

Начин на приготвяне

Пандишпан: В малка купа се смесват 1 ч.л. мая и топлото мляко, като се разбъркват докато маята се разтвори. След това се добавя брашното и се бърка до образуване на гладко и рядко тесто. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя да престои 1 нощ.

Тесто: Разбийте яйцата и жълтъка с миксер, добавете захарта, солта и ванилията, корите и разбийте отново. Добавете пандишпана и маслото, като ги разбъркате добре и сложете още 2 ч.ч. брашно. Замесете тестото и месете докато не стане гладко и еластично. След това добавете стафидите и сушените плодове. Поставете тестото в голяма купа намазана с масло. Покрийте го с фолио и го оставете да удвои обема си. Премесете тестото и го разделете на две равни по размер части. След това ги разточете в малки дълги елипси до 30 см. За да се наподоби формата на гълъб, едното парче, което ще служи за крилата на гълъба, се поставя в тавата, като се оформя на буквата С, след което второто (тялото на гълъба), се поставя напречно върху него. Покрийте с кърпа и го оставете на топло място докато удвои обема си.

Бадемова глазура: В кухненски робот разбийте 1/4 ч.ч. бадеми, захарта, царевичното нишесте и яйцата до получаване на гладка смес. Внимателно разпределете глазурата върху Великденския хляб. След това поръсете останалите нарязани бадеми отгоре. Поставете го върху хартия за печене. Печете в продължение на 15 минути на 190°C в предварително загрята фурна. След това намалете на 180°С и печете още 20-30 минути. След изваждане от фурната, прехвърлете хляба върху решетка, за да се охлади напълно.

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21