Козунак

Lesaffre-kozunakКозунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя по време на великденските празници, защото символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Направата на козунак е свещенодействие и ритуал. Той е труден за приготвяне, тъй като изисква много време, месене и специални условия. Същевременно, този великденски сладкиш е популярен и в други страни, като за направата му има различни варианти и рецепти. Козунакът по традиция се замесва рано сутринта в събота. Консумацията му започва чак в неделя, след Възкресение, тъй като преди това има 40 дни пости.

Рецептата, която ви предлагаме е на победителката в конкурса за любителски рецепти за козунак – Блага Кьосева,  организиран от Виво през 2015 на Facebook страницата на любимата мая www.facebook.com/vivomaya.bg

Продукти:

За тестото: 5 яйца; 250 мл прясно мляко; 250 мл олио;

250 г захар; 1 кубче прясна мая Виво или прясна мая Yuva;

1 кг брашно; 1 пакетче ванилия

За намазване и поръсване: 1 яйце; захар; олио

Начин на приготвяне

Счупете яйцата в дълбок съд и ги оставете да се адаптират на стайна температура. Сложете млякото на слаб огън да се затопли. През това време, начупете маята на трохи в малка купичка. Пресейте брашното направо в голяма тава. Когато се стопли млякото, отсипете около 1/3 в купичката с маята, разбъркайте с вилица, докато се размие и добавете вътре 2-3 лъжици брашно от пресятото в тавата. Оставете да втаса. През това време добавете захарта в млякото, а после и пакетчето ванилия. Разбийте яйцата с миксер до получаване на пяна.

Подредете  петте съда с продукти както следва: тавата с брашното, млякото, маята, яйцата и олиото. Започнете да замесвате, като направите кладенче в брашното и изсипвате на четири пъти продуктите в посочения ред. След всеки един от тези пъти разбърквайте, докато брашното поеме продуктите. Всички продукти се замесват в брашното до изчерпване, освен олиото. Намажете плота с останалото олио (около 80-90 мл) и започнете да месите тестото. Когато тестото поеме олиото, отново намажете плота, докато тестото поеме всичкото олио. Ударете тестото няколко пъти в плота, докато стане меко и гладко. Намажете голямата тава с олио, сложете в нея тестото, намажете го със съвсем малко олио и оставете да втаса. Поставете плетения козунак в съответната тава и отново го оставете да втаса. Намажете го с разбито яйце и го поръсете със захар.

Първоначално се пече на 50°С около 15 минути. След това вдигнете градусите на 160-170°С. Когато видите, че започва да пожълтява покрийте с алуминиево фолио и печете така още около 30-35 минути. Махнете фолиото и оставете козунака във фурната докато добие цвета, който желаете.

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21