Наан

NaanПродукти

1/2 пак. суха мая Yuva или saf-instant

1 ч.л. захар

125 мл топла вода + 60 мл допълнително

525 г брашно

2 ч.л. захар (допълнително)

60 мл кисело мляко

1/2 ч.л. смлян кимион

1 яйце

60 г разтопено масло

2 ч.л. сол

Начин на приготвяне

В купичка смесете 150 г от брашното, водата, маята и 1ч.л. захар. Разбъркайте, докато се разтворят всички бучки, покрийте и оставете на топло за 15 мин. докато се образуват мехури. Междувременно пресейте останалото брашно в голяма купа, добавете още захар и направете кладенче. Изсипете маята в средата, след това добавете киселото мляко, допълнителната вода, кимиона, яйцето, маслото и солта. Месете докато се получи еластично тесто, после прехвърлете върху набрашнена повърхност и месете още няколко минути. Върнете тестото в купа и оставете да втаса за 45 мин. на топло. Когато удвои размера си, го обърнете на набрашнена повърхност и месете за около минута. Разделете на 8-9 равни части и оставете да починат за 5 мин. Тази повторна почивка е много важна, за да стане хлябът пухкав.  Разточете или разтеглете топките на плоски питки – 15 см в диаметър и оставете да си починат пак за около 10 мин., като подредите в голяма тава, покрита с хартия за печене или алуминиево фолио. Поръсете с маково семе. Питките трябва да си починат пак, за около 10 мин. Не загрявайте фурната предварително, а я включете, когато пъхнете наана да се пече и удължете времето за печене с 10 мин. Наанът обикновено се пече 15 мин., т.е. общото време увеличете на 25 мин.

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21