Кулинарен курс за занаятчийски хляб

Целта на новата кампания на Лесафр България е да върне хората към традицията, аромата и уюта на домашните печива, приготвени с качествени продукти и много любов.

Затова се обърнахме за подкрепа към майсторите в кулинарията – инструкторите от училище „Amuse Bouche“.  Заедно с тях организирахме еднодневна работилница за занаятчийски хлябове, а на поканата ни веднага откликнаха 15 души, запалени да научат повече за тънкостите при приготвяне на тесто.

Направихме фокача с ароматен розмарин отгоре, пица с хрупкав бордюр, френска багета и бял домашен хляб с плътна сърцевина. Подготвихме и пълнозърнесто тесто, което всеки отнесе у дома си със задачата да го изпече сам, като намери най-добрата температура и условия за приготовлението му. Имаше и подаръци за участниците – комплект продукти за приготвяне на хляб, както и специална рецепта за тестване у дома: екзотичен селски азиатски хляб с маково семе.

По време на курса научихме, че вече не е модерно да се меси дълго и много, защото тестото трябва да е въздушно и с точно толкова водно съдържание, колкото е по рецепта. Че няма нужда да добавяме брашно постоянно, когато тестото започне да залепва за пръстите – трябва да го пипаме по-бързичко или да добавим малко олио. Че в някои рецепти се добавя малко оцет за по-голяма еластичност на тестото. И много други трикове.

Говорихме си и каква е разликата между суха и прясна мая, как се ползва прясната мая и как се разтваря.

Всички се забавляваха, пробваха да месят, да забъркват и да пекат. И, в крайна сметка, си тръгнаха с повече интерес, знания и ентусиазъм от домашните печива. А какво друго носи повече уют и радост у дома от аромата на прясно изпечен хляб?

 


Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2018 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21