Рамазан пита

Lesaffre-ramazan_pitaПо време на Рамазан, по турските улици всяка година се носи уханието на Рамазан пита. Това е специален вид пърленка с несравним аромат и вкус, приготвяща се специално за този празник. Рамазанът обикновено трае цял месец, като това е месец на пости в чест на първото откровение от Корана, дадено на Мохамед според ислямската традиция.

Продукти

4 ½ ч.ч. брашно; 1 ч.л. суха мая Yuva или суха мая saf-instant;

1 ч.л. сол; 1½ ч. вода; ½ ч.ч. мляко; 3 с.л. зехтин

за украсата: 1 жълтък; 1 ч.л. вода; 2 ч.л. сусам

Начин на приготвяне

В купа смесете ¼ от маята с 1 ч.ч. брашно и разбъркайте, за да се смесят. Добавете половината от водата и бъркайте докато се образува меко тесто. Покрийте купата с фолио и оставете да втаса на топло място докато удвои обема си. Втасалото тесто поставете в съд с капак в хладилника за 1 нощ. На другия ден оставете на стайна температура за 2-3 часа.

Смесете останалите съставки в голяма купа и ги разбъркайте. Добавете вече втасалото тесто и премесете добре за 10 минути. Прехвърлете тестото в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете на топло място за около час докато отново удвои обема си. Оформете пита и я

сложете в кръгла тава като я разстелете добре така че да получите дебелина около 1 см и избутайте краищата с лъжица, подобно на блата за пица. Оставете на топло място за 30 минути да се надигне. Направете още две такива пити по същия начин. Използвайте лъжица, за да направите дълбоки хоризонтални и вертикални линии върху тестото. Смесете яйчения жълтък и водата и намажете питата с четка. Украсете със сусама.

Поставете питата на най-ниското ниво на предварително загрята на 250°С фурна и печете 10-15 минути докато коричката стане златиста. Сервирайте питата топла.

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21