Великденски козунак

kozunak_0-300x197Продукти за 4 броя:
42 г прясна мая „ВИВО” (1 кубче)
1кг брашно тип 500
210 г прясно мляко
10 г сол
240 г захар
80 г олио
70 г маргарин
5 бр яйца
2 г есенция (ванилия или лимон)
50г настъргана кора от лимон или портокал
50 г настъргани/филирани бадеми
50 г предварително накиснати в ром стафиди

Приготовление:
1. Смесете пресятото брашно, маята, солта, яйцата (като отделите 2
жълтъка за намазване), предварително загрятите в съд прясно мляко,
маргарин и захар (200 г). Омесете добре до средно твърдо тесто и оставете на
стайна температура в покрит с кърпа съд за около 30 минути.
2. Прибавете останалите продукти – олиото (постепенно), есенцията, стафидите, настърганите кори и бадеми. Премесете докато поеме равномерно мазнината и отново оставете в покрит с кърпа съд за около час.
3. Разделете тестото на средно големи топчета в зависимост от предвидените за изпичане форми или тави (предвидете увеличаване на обема приблизително 3 пъти). Всяко топче разделете на две по малки, оформете фитили и после две по три сплетете на плитка. Поставете в предварително намазаните тави или форми и оставете за окончателно втасване, като отново покриете с кърпа за около час.
4. Разбийте жълтъците с малко вода на пяна и намажете козунаците,
поръсете с предвидената захар и поставете тавата във фурната. Печете поне
25 минути при 220°C до придобиването на приятен златист загар.
Проверете с клечка средата.

 

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21