Сладък хляб с аромат на Коледа

Lesaffre-christmas spicedПродукти

1/2 ч.ч. нарязани на едро сушени смокини

1/4 ч.ч. стафиди

1/4 ч.ч. сушени червени боровинки

1 ч.л. настъргана кора от портокал

2 ч.л. порто

1 пакетче суха мая от 7 г

2 с.л. кафява захар

1 1/2 ч.ч. бяло брашно

1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно

1/2 ч.ч. нарязани лешници

1/2 ч.л. морска сол

2 ч.л. коледни аромати – индийско орехче, карамфил, кардамон

1 ч.л. канела

2 с.л. слънчогледово олио

допълнително брашно за поръсване

Начин на приготвяне

Смесете смокините, стафидите, боровинките, портокаловата кора и портото в голяма купа. Покрийте с кърпа и оставете настрана за 2 часа докато вкусовете се смесят. В малка купичка залейте маята с 1 чаша топла вода и добавете 2 с.л. захар. Разбъркайте докато маята се разтвори и оставете настрана за 10 мин.

В голяма купа пресейте 2та вида брашно и добавете лешниците, солта, коледните подправки, канелата и останалото количество захар. Направете кладенче в центъра и изсипете разтворената мая, олиото и плодовете. Разбъркайте до получаването на лепкаво тесто. Преместете върху леко набрашнена повърхност и месете 8-10 минути до получаването на гладко тесто. Оформете в желаната форма и оставете тестото да втаса покрито с фолио около 45 минути или докато удвои обема си.

Загрейте фурната на 190°C. Леко намазнете голяма тава за печене. Премесете тестото и оформете отново в желаната форма. Поставете върху приготвената тава, покрийте с фолио и оставете да втаса още 45 минути или докато отново удвои обема си. С остър нож направете 3 диагонални разреза върху тестото. Поръсете в брашно и печете 25-30 мин докато коричката на хляба стане златиста и при почукване се чува кух звук. Прехвърлете върху решетка и охладете преди сервиране.

 

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21