Сръбска чесница

Lesaffre-srubska_chesnica Чесницата е сръбска традиционна пита, която е неизменна част от коледната трапеза. В началото на коледната вечеря, чесницата се завърта три пъти обратно на часовниковата стрелка, преди да бъде разчупена и раздадена сред членовете на семейството. Вярва се, че човекът, който открие парата в своето парче от хляба, ще бъде изключително щастлив през следващата година. В някои семейства е прието да се украсява горната част на хляба с фигурки от тесто, символизиращи пожелание, хоби или кариера за всеки член от семейството – пшеница за земеделския производител за просперитет, книга за учителя и т.н.

Продукти
1 пакетче суха мая Yuva или суха мая saf-instant;
2 ч.ч. топла вода; 3 яйца; 1 ч.л. сол; 4 с.л. лимонов сок;
60г масло; 6 ч.ч. брашно; 1 монета

Начин на приготвяне
В голяма купа разтворете маята в ½ ч.ч. топла вода. Добавете яйцата, солта, лимоновия сок и още 1 ½ ч.ч. топла вода. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес, като след това постепенно започнете да добавяте и брашното. Тестото се меси около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа, покрийте го и оставете да удвои размера си.

Намажете кръгла тава с височина 12 см с мазнина. Разточете леко тестото, като сложите и сребърната монета в него, след което го прехвърлете в подготвената тава. Намажете горната част на тестото с малко масло, покрийте и го оставете да втаса около 40 минути, или докато удвои обема си. Можете да оформите като разделите тестото на две части и от първата направите кръгла питка, а от втората – плитка, с която да я обиколите. Печете 1 час на 190°С в предварително загрята фурна. Извадете от тавата и охладете напълно преди да поднесете.


Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2018 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21