Тайните на шеф-готвач Ивелина Иванова за прекрасен великденски козунак

Chef Ivelina Ivanova_PhotoЗамесването на Великденски козунак винаги е било магическо предизвикателство. „Дано да стане на конци!“ е заклинанието, което си повтаря всеки решен да спази тази вкусна традиция, носеща толкова аромат, уют и настроение.

Това са моите тайни за да се получи козунак с прекрасна структура, топяща се мека и деликатна сърцевина и хрупкаво запечена захарна коричка:

  • Задължително е доброто настроение
  • Тестото трябва да е пухкаво и еластично
  • Всички продукти да са със стайна температура
  • Маята трябва да втаса предварително с част от млякото, лъжичка захар и малко брашно
  • Захарта за тестото трябва да е разтворена, например в топло мляко
  • Мазнината е добре да бъде смесена – животинска и растителна
  • За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Конците се умножават при добавянето на мазнина при измесването на тестото
  • Готовото тесто трябва да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. Втасването преди печене е по-кратко – 40-60 минути
  • Преди оформяне на козунаците в тях може да се добавят мариновани с коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки
  • След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар. За да не загаря захарта, тя предварително се разтрива с мокри ръце
  • Козунакът се пече в загрята фурна на 170°С. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио

Приятно месене от мен и да ви станат козунаците на конци!

Шеф-готвач Ивелина Иванова

Автор на много кулинарни книги и водещ на готварски курсове за любители

Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2017 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21