Халах

Lesaffre-halahХалах е специален празничен еврейски хляб, който се приготвя всеки петък за Шабат без петък преди Пасха. Този хляб чества манната, която пада от небето, докато евреите скитали в пустинята в продължение на четиридесет години след напускането на Египет. Прието е този сладък мек хляб да започне да се яде петък вечер преди Шабат, като главата на домакинството изрича благословия над него преди разчупването му.

Продукти

¾ ч.ч. + 2 с.л. мляко; ¼ ч.ч. + 1 ч.л. захар;

2 ч.л. суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 4 с.л. масло разтопено

и охладено; 2 яйца; 4 ч.ч. брашно; 1½ ч.л. сол; 1 жълтък; сусам

Начин на приготвяне

Затоплете млякото в малка тенджера. Изсипете го в голяма купа и го разбъркайте с маята и с 1 ч.л. захар. Оставете сместа да си почине за около 10 минути, докато повърхността се покрие с пяна. В отделна купа разбийте с миксер маслото и яйцата. Добавете към брашното ¼ ч.ч. захар и сол, оформете кладенче и сложете в него млякото с мая, маслото и разбитите яйца. След това замесете тестото.

Сложете тестото върху набрашнена повърхност и го месете докато стане гладко. Поставете топката тесто в голяма купа, която е намазана с масло и го покрийте с фолио. Оставете го на топло, докато удвои размера си за около час. Премесете го и го оставете да почива за около 30 минути. Извадете тестото от купата и го разделете на три равни части. Оформете от всяко парче дълъг фитил. Поставете фитилите тесто един до друг и захванете краищата им заедно, за да се получи плитка.

Поставете хляба в голяма тава, покрита с хартия за печене и оставете за 1 час. В малка купа, разбъркайте 1 жълтък и 1 с.л. вода. Намажете повърхността на хляба. Поръсете със сусам. Печете до златисто в продължение на 30 до 35 минути, в предварително загрята до 190°С фурна.


Нашите продукти

  • Прясна мая Виво (за любители) Прясна мая Фала Прясна мая Виво
  • Суха мая Saf-Pizza Суха мая Saf-Instant Gold
© 2018 - Lesaffre | Лесафр България I 1528 София, бул. Искърско шосе 7, Търговски Център Европа, сграда 6, ет. 1, офис 1
office@lesaffre.bg | Тел.: +359 2 873 14 39 | Факс : +359 2 873 14 21