Щолен

Щоленът е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на коледните празници. Дрезденският щолен е влажен, тежък хляб, пълен с плодове, като е най-разпространен в Германия и е неизменна част от дрезденския коледен пазар. По Коледа там се п...

Халах

Халах е специален празничен еврейски хляб, който се приготвя всеки петък за Шабат без петък преди Пасха. Този хляб чества манната, която пада от небето, докато евреите скитали в пустинята в продължение на четиридесет години след напускането на Египет. Прието е този сладък м...

Теди Кацарова прави козунаци с мая „Виво“

За втора година популярната певица и кулинарка Теди Кацарова е лице на продуктите на Лесафр. Сътрудничеството ни продължава с ново видео за Великден, в което Теди представя лесен козунак без месене, в помощ на всички заети домакини. Тя направи сладкото печиво с прясна мая ...

Сръбска чесница

Чесницата е сръбска традиционна пита, която е неизменна част от коледната трапеза. В началото на коледната вечеря, чесницата се завърта три пъти обратно на часовниковата стрелка, преди да бъде разчупена и раздадена сред членовете на семейството. Вярва се, че човекът, който ...

Сладък хляб с аромат на Коледа

Необходими продукти: 1/2 ч.ч. нарязани на едро сушени смокини, 1/4 ч.ч. стафиди, 2 ч.л. порто, 1 пакетче суха мая от 7 г, 2 с.л. кафява захар, брашно......

Рамазан пита

По време на Рамазан, по турските улици всяка година се носи уханието на Рамазан пита. Това е специален вид пърленка с несравним аромат и вкус, приготвяща се специално за този празник. Рамазанът обикновено трае цял месец, като това е месец на пости в чест на първото откровени...

Първомайски хляб

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от официалните празници по света. На тази дата много страни честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защит...

Патриотичен хляб

В действителност, това е обикновен хляб, боядисан в цветовете на американското знаме – бял, син и червен, в чест на 4 юли – Денят на независимостта на САЩ. Това е национален празник с патриотичен заряд. Подобно на други летни тематични събития, тържествата по повод Деня на не...

Корнукопиа

Рогът на изобилието (cornucopia) обикновено е куха, с форма на рог, тестена плетена кошница, пълна с различни видове плодове и зеленчуци. В Северна Америка, този празничен хляб се свързва с Деня на благодарността и прибирането на реколтата. Cornucopia също така е и името на ежегодния н...

Коломба паскале

Въпреки, че в Италия се предлагат много традиционни великденски хлябове, най-известният и най-разпространеният от тях е Коломба паскале. Той е оформен като гълъб (Коломба от италиански), който е символ на мира и възкресението. Мек и ароматен, този великденски хляб съдържа ма...

Коледа и хлябът

Въпреки превратностите на историята, хлябът и до днес е един от най-значимите символи на цивилизацията. Той носи енергията на вярата и на приемствеността; той е „инструмент“ на споделянето в ритуала на храненето. С тази своя мисия, хлябът е неизменна част от празничното оч...

Козунак

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя по време на великденските празници, защото символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Направата на козунак е свещенодействие и ритуал. Той е труден за пр...

Жътварски хляб

Празникът на жътвата е Келтски фестивал по повод прибирането на реколтата и се празнува в началото на есента. Нарича се Lammas (Ламас), което означава “масов хляб”. Тогава фермерите правят хляб от прясна пшенична реколта, следвайки ритуал. Раздават хляба в църква, където свещ...

Великденски козунак

Продукти за 4 броя: 42 г прясна мая „ВИВО” (1 кубче) 1кг брашно тип 500 210 г прясно мляко 10 г сол 240 г захар 80 г олио 70 г маргарин 5 бр яйца 2 г есенция (ванилия или лимон) 50г настъргана кора от лимон или портокал 50 г настъргани/филирани бадеми 50 г предварително накиснати в ром стафиди ...

Блини

Блините са вкусни малки палачинки, които се приготвят традиционно по време на Масленицата в Русия. Консумират се през празничната седмица в края на зимата, преди Великия пост, който продължава до православния Великден. Хората се събират в заснежените паркове да пеят, танцу...

Бармбрак

Бармбракът е в центъра на ирландския Хелоуин обичай. В този хляб традиционно се съдържат различни предмети, изпечени в него, които служат за предсказване на бъдещето. В Бармбрака може да има грахово зърно, пръчка, парче плат, малка монета или пръстен. Всеки предмет има своет...