Бананов хляб

Необхидими продукти: 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кафява захар,1 ч.л. канела, 125 г разтопено масло, 2 яйца, разбити, 3 узрели банана, намачкани...

Бармбрак

Бармбракът е в центъра на ирландския Хелоуин обичай. В този хляб традиционно се съдържат различни предмети, изпечени в него, които служат за предсказване на бъдещето. В Бармбрака може да има грахово зърно, пръчка, парче плат, малка монета или пръстен. Всеки предмет има своет...

Бейгъли

Необходими продукти: 4 ч.ч. бяло брашно; 1/2 пак.* прясна мая Виво от 42 г или 1/2 пак.* прясна мая Yuva от 42 г; 250 мл прясно мляко; 50 г краве масло; 1/2 к.ч. пудра захар; 1/2 ч.л. сол; 1 жълтък; 1 белтък; 2 с.л. вода...

Блини

Блините са вкусни малки палачинки, които се приготвят традиционно по време на Масленицата в Русия. Консумират се през празничната седмица в края на зимата, преди Великия пост, който продължава до православния Великден. Хората се събират в заснежените паркове да пеят, танцу...

Бородински хляб

Необходими продукти: 1 ч.ч. бяло брашно, 3 ч.ч. ръжено брашно, 2 ч.ч. топла вода, 1 ч.л. сол, 2 с.л. мед, 1/2 к.ч. олио, 1 пак. суха мая saf-instant от 11 г или 1 пак. суха мая Yuva от 11 г, 2 ч.л. счукани семена от кориандър, ...

Бриош питки

Необходими продукти: 1 пакетче суха мая от 7 г, 80 мл топло мляко, 300 г брашно, 1/4 ч.л. сол, 3 яйца, леко разбити, 120 г масло, 1 яйце допълнително, леко разбито, 1 ч.л. сусам...

Великденски козунак

Продукти за 4 броя: 42 г прясна мая „ВИВО” (1 кубче) 1кг брашно тип 500 210 г прясно мляко 10 г сол 240 г захар 80 г олио 70 г маргарин 5 бр яйца 2 г есенция (ванилия или лимон) 50г настъргана кора от лимон или портокал 50 г настъргани/филирани бадеми 50 г предварително накиснати в ром стафиди ...

Гръцки питки

Необходими продукти: 225 г брашно, 1 ч.л. сол; 1/2 пак.* прясна мая Виво от 42 г или 1/2 пак.* прясна мая Yuva от 42 г, 140 мл хладка вода, 2 с.л. зехтин...

Жътварски хляб

Празникът на жътвата е Келтски фестивал по повод прибирането на реколтата и се празнува в началото на есента. Нарича се Lammas (Ламас), което означава “масов хляб”. Тогава фермерите правят хляб от прясна пшенична реколта, следвайки ритуал. Раздават хляба в църква, където свещ...

Завързани хлебчета

Необходими продукти: 1 пакетче суха мая от 7 г, 2 с.л. пудра захар, 1 ч.ч. хладка вода, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 с.л. зехтин, 1 яйце, леко разбито, 1 с.л. маково семе, 2 с.л. сол...

Звездни гости в „Кухнята на Иван Звездев“

Две от общо трите известни личности, с които „Лесафр“ работи тази година, се включиха в предаването на Иван Звездев по Канал 3 – „Кухнята на Звездев“. След като през септември гласовитата поп певица Теди Кацарова опече „Фокача за приятели“ с нашата мая „Виво“, точно по ...

Кифлички със сирене

Необходими продукти: 450 гр брашно, 250 мл топло прясно мляко, 100 мл олио, 1 яйце, 1 белтък, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, ½ кубче прясна мая Виво, ½ пакетче разтопено масло, 200 гр сирене...

Козунак

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя по време на великденските празници, защото символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Направата на козунак е свещенодействие и ритуал. Той е труден за пр...

Коледа и хлябът

Въпреки превратностите на историята, хлябът и до днес е един от най-значимите символи на цивилизацията. Той носи енергията на вярата и на приемствеността; той е „инструмент“ на споделянето в ритуала на храненето. С тази своя мисия, хлябът е неизменна част от празничното оч...

Коломба паскале

Въпреки, че в Италия се предлагат много традиционни великденски хлябове, най-известният и най-разпространеният от тях е Коломба паскале. Той е оформен като гълъб (Коломба от италиански), който е символ на мира и възкресението. Мек и ароматен, този великденски хляб съдържа ма...

Корнукопиа

Рогът на изобилието (cornucopia) обикновено е куха, с форма на рог, тестена плетена кошница, пълна с различни видове плодове и зеленчуци. В Северна Америка, този празничен хляб се свързва с Деня на благодарността и прибирането на реколтата. Cornucopia също така е и името на ежегодния н...

Крекери с чиа и ленено семе

Продукти: 300 мл прясно мляко, 500 г брашно, 1 к.ч. семена от чиа и ленено семе, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1/2 пакетче прясна мая Виво, 30 г масло, 1 с.л. зехтин...

Наан

Необходими продукти: 1/2 пак.* суха мая Yuva или 1/2 пак.* суха мая saf-instant; 1 ч.л. захар; 125+60 мл топла вода; 525 г брашно; 2 ч.л. захар; 60 мл кисело мляко, 1/2 ч.л. смлян кимион, 1 яйце, 60 г масло, 2 ч.л. сол...

Немски селски ръжен хляб

Необходими продукти: 1 пак. прясна мая Виво от 42 г или 1 пак. прясна мая Yuva от 42 г, 250 мл топла вода, 2 с.л. захар, 4 ч.ч. бяло брашно, 4 ч.ч. бяло брашно, 8 ч.ч. ръжено брашно, 2 с.л. сол; 1 с.л. захар, 2 ч.ч. топла вода...

Патриотичен хляб

В действителност, това е обикновен хляб, боядисан в цветовете на американското знаме – бял, син и червен, в чест на 4 юли – Денят на независимостта на САЩ. Това е национален празник с патриотичен заряд. Подобно на други летни тематични събития, тържествата по повод Деня на не...

Питки с шунка и кашкавал

Необходими продукти: 1 опаковка готово тесто, 200 г нарязяна на кубчета шунка, 1 ч.ч. настърган кашкавал ...

Плетен хляб

Необходими продукти: 1 1/4 ч.ч. вода, 2 ч.л. суха мая, 1 ч.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, 30 г масло, 1 ч.л. сол, 1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко...

Празнични рецепти

Колекция от рецепти, приготвяни за специални поводи и празници - от Великденските козунаци и Коледните сладкиши, до парти идеи за отбелязване на всеки повод ...

Пула

Необходими продукти: 240 мл мляко; 60 мл топла вода; 1/2 пак.* суха мая Yuva или 1/2 пак.* суха мая saf-instant; 100 г захар; 1/2 ч.л. сол; 1/2 ч.л. смлени семена от кардамон; ......

Първомайски хляб

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от официалните празници по света. На тази дата много страни честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защит...

Пърленка

Необходими продукти: 500 гр брашно; 1 яйце; 1 кофичка кисело мляко; 1 с.л сол; 1 ч.л захар; ½ кубче прясна мая Виво; 100 мл хладка вода; щипка сода бикарбонат; ½ к.ч. олио...

Рамазан пита

По време на Рамазан, по турските улици всяка година се носи уханието на Рамазан пита. Това е специален вид пърленка с несравним аромат и вкус, приготвяща се специално за този празник. Рамазанът обикновено трае цял месец, като това е месец на пости в чест на първото откровени...

Сладки и сладкиши

Колекция от рецепти за сладки, сладкиши, кейкове, пайове, мъфини, сладък хляб и тестени печива и десерти от майстори сладкари и любители на сладките изкушения...

Сладкиш с компот от праскови и малини

Необходими продукти: 825 г праскови от компот, разполовени и отцедени, 1 1/2 ч.ч. брашно, пресято, 1/3 ч.ч. кафява захар, 1 ч.л. суха мая, 1 яйце, леко разбито, 1/2 ч.ч. растително олио...

Сладък хляб с аромат на Коледа

Необходими продукти: 1/2 ч.ч. нарязани на едро сушени смокини, 1/4 ч.ч. стафиди, 2 ч.л. порто, 1 пакетче суха мая от 7 г, 2 с.л. кафява захар, брашно......

Сръбска чесница

Чесницата е сръбска традиционна пита, която е неизменна част от коледната трапеза. В началото на коледната вечеря, чесницата се завърта три пъти обратно на часовниковата стрелка, преди да бъде разчупена и раздадена сред членовете на семейството. Вярва се, че човекът, който ...

Теди Кацарова прави козунаци с мая „Виво“

За втора година популярната певица и кулинарка Теди Кацарова е лице на продуктите на Лесафр. Сътрудничеството ни продължава с ново видео за Великден, в което Теди представя лесен козунак без месене, в помощ на всички заети домакини. Тя направи сладкото печиво с прясна мая ...

Тестени закуски

Колекция от рецепти за любими закуски като мекици, бухти, тутманици, сиренки, милинки, кроасани, солени и сладки кифлички и още ного други тестени печива...

Фокача

Необходими продукти: 500 г бяло брашно; 3 с.л. зехтин; 1/2 пак.* суха мая Yuva или 1/2 пак.* суха мая saf-instant; 1 ч.л. сол; 250 мл вода, за гарниране: зехтин, морска сол, пресен розмарин, маслини, сушени домати...

Френска багета

Продукти: 500 г брашно; 270-300 мл хладка вода; 1/2 пак.* прясна мая Виво от 42 г или 1/2 пак.* прясна мая Yuva от 42 г; 10 г сол...

Халах

Халах е специален празничен еврейски хляб, който се приготвя всеки петък за Шабат без петък преди Пасха. Този хляб чества манната, която пада от небето, докато евреите скитали в пустинята в продължение на четиридесет години след напускането на Египет. Прието е този сладък м...

Хляб с маслини

Необходими продукти: 2 1/4 ч.ч. бяло брашно, 2 ч.л. суха мая, 2 ч.л. пудра захар, 1 ч.л. морска сол, 1 ч.ч. хладка вода, 2 бр. зелен лук, 1 ч.ч. маслини Каламата, разполовени, без костилки, 2 с.л. прясно мляко...

Хляб, пити и погачи

Колекция от рецепти за хляб, хлебчета, пити, питки, погачи, традиционни празнични и обедни хлябове и рецепти за хляб от всички краища на света ...

Царевичен хляб

Необходими продукти: 450 г (3 ч.ч.) бяло брашно, 200 г царевично брашно, допълнително за поръсване, 8 г суха мая, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. олио ...

Щолен

Щоленът е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на коледните празници. Дрезденският щолен е влажен, тежък хляб, пълен с плодове, като е най-разпространен в Германия и е неизменна част от дрезденския коледен пазар. По Коледа там се п...