
16 авг. Бриош питки
Продукти
1 пакетче суха мая от 7 г
80 мл (1/3 ч.ч.) топло мляко
300 г (2 ч.ч.) брашно
1/4 ч.л. сол
3 яйца, леко разбити
120 г масло, нарязано на кубчета, на стайна температура
1 яйце допълнително, леко разбито
1 ч.л. сусам
Начин на приготвяне
В малка купичка смесете маята, захарта и млякото и оставете настрана за 5 мин. Смесете брашното, солта и останалата захар в купа и оформете кладенче в средата. Изсипете маята и яйцата в кладенчето и замесете до леко лепкаво тесто. Прехвърлете върху набрашнена повърхност. Месете 5 мин или докато получите гладко, еластично тесто.
Добавете маслото на части като месите добре след всяко добавяне до пълно усвояване. Прехвърлете в намазнена купа и покрийте с кърпа. Оставете на топло за около 1-1 1/2 ч или докато удвои обема си. Намажете тава за печене с олио и поръсете с брашно. Притиснете тестото с юмрук, за да спадне. Премесете за 2-3 мин докато отново стане гладко. Разделете на 12 равни части. Оформете малки гладки топчета. Подредете ги върху тавичката на разстояние едно от друго.Оставете на топло за около 1-1 1/2 ч или докато удвоят обема си. Загрейте фурната на 200С. Намажете тестените топчета с разбитото допълнително яйце и поръсете със сусама. Печете 15 мин до златисто кафяво. Сервирайте топли.