Бриош питки

Бриош

Бриош питки

Продукти

1 пакетче суха мая от 7 г

80 мл (1/3 ч.ч.) топло мляко

300 г (2 ч.ч.) брашно

1/4 ч.л. сол

3 яйца, леко разбити

120 г масло, нарязано на кубчета, на стайна температура

1 яйце допълнително, леко разбито

1 ч.л. сусам

Начин на приготвяне

В малка купичка смесете маята, захарта и млякото и оставете настрана за 5 мин. Смесете брашното, солта и останалата захар в купа и оформете кладенче в средата. Изсипете маята и яйцата в кладенчето и замесете до леко лепкаво тесто. Прехвърлете върху набрашнена повърхност. Месете 5 мин или докато получите гладко, еластично тесто.

Добавете маслото на части като месите добре след всяко добавяне до пълно усвояване. Прехвърлете в намазнена купа и покрийте с кърпа. Оставете на топло за около 1-1 1/2 ч или докато удвои обема си. Намажете тава за печене с олио и поръсете с брашно. Притиснете тестото с юмрук, за да спадне. Премесете за 2-3 мин докато отново стане гладко. Разделете на 12 равни части. Оформете малки гладки топчета. Подредете ги върху тавичката на разстояние едно от друго.Оставете на топло за около 1-1 1/2 ч или докато удвоят обема си. Загрейте фурната на 200С. Намажете тестените топчета с разбитото допълнително яйце и поръсете със сусама. Печете 15 мин до златисто кафяво. Сервирайте топли.