
06 окт. Бухти – Слънчогледи
Кулинарен хит! Комбинация между бухтички, мекици и кюфтета. Подходящи за силна закуска и следобедно похапване.
Съставки:
- 250 г брашно
- 15 г (1/3 кубче) прясна мая
- 1 ч.л. кристална захар
- 1 ч.л. сол
- 200 г кайма
- 5 стръка пресен магданоз
- 1 ч.л. чубрица
- смлян черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л. смлян кимион
Приготвяне:
Смесете маята със сол, захар и 5 с.л. студена вода. Разбъркайте докато се разтвори.
Оставете за 10-15 минути да втаса.
Пресейте брашното и в средата сложете втасалата мая и 100 мл топла вода.
Омесете лепкаво тесто.
За плънката: омесете добре каймата с подправките.
От тестото направете малки топки колкото кюфте, направете ги на питки и оформете кладенче в средата. От каймата вземете колкото малко кюфтенце и го направете на питка с големина на монета от един лев. Сложете в оформената питка, краищата завийте и залепете за каймата.
Пържете оформените слънчогледи в голямо количество олио по 3-4 минути от всяка страна като температурата е до 170°C.
Извадете и поднесете горещи.
Бонус съвети
Слънчогледите на Иван Зведев са кулинарен хит от публикуването им! Те са комбинация между две любими ястия: бухтички и кюфтета, подходящи за силна закуска и следобедно похапване.
Пробвайте ги у вас и вижте за колко минутки ще се разграбят.