Бухти – Слънчогледи

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Бухти – Слънчогледи

Кулинарен хит! Комбинация между бухтички, мекици и кюфтета. Подходящи за силна закуска и следобедно похапване.

Съставки:

  • 250 г брашно
  • 15 г (1/3 кубче) прясна мая
  • 1 ч.л. кристална захар
  • 1 ч.л. сол
  • 200 г кайма
  • 5 стръка пресен магданоз
  • 1 ч.л. чубрица
  • смлян черен пипер на вкус
  • 1/2 ч.л. смлян кимион

Приготвяне:

Смесете маята със сол, захар и 5 с.л. студена вода. Разбъркайте докато се разтвори.

Оставете за 10-15 минути да втаса.

Пресейте брашното и в средата сложете втасалата мая и 100 мл топла вода.

Омесете лепкаво тесто.

За плънката: омесете добре каймата с подправките.

От тестото направете малки топки колкото кюфте, направете ги на питки и оформете кладенче в средата. От каймата вземете колкото малко кюфтенце и го направете на питка с големина на монета от един лев. Сложете в оформената питка, краищата завийте и залепете за каймата.

Пържете оформените слънчогледи в голямо количество олио по 3-4 минути от всяка страна като температурата е до 170°C.

Извадете и поднесете горещи.

Бонус съвети

Слънчогледите на Иван Зведев са кулинарен хит от публикуването им! Те са комбинация между две любими ястия: бухтички и кюфтета, подходящи за силна закуска и следобедно похапване.

Пробвайте ги у вас и вижте за колко минутки ще се разграбят.