Вегетариански пирожки

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Вегетариански пирожки

Рецепта за вкусни вегетариански пирожки с плънка от ориз и приятен вкус. Лесно е да ги вземеш със себе си за свежа и лека закуска по всяко време на деня.

Съставки:
За тестото:
300-350 г брашно тип 500
150 мл прясно мляко
1 яйце
1/2 пак. суха мая Yuva
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
За плънката:
100 г кръгъл ориз
100-150 г краве сирене
сол на вкус
За намазване:
1 жълтък

Приготвяне на вегетариански пирожки:

Пригответе маяно тесто. В купа сложете 2 пълни с.л. брашно, сухата мая и захарта, налейте топлото мляко. Разбъркайте много добре, оставете за 5 минути, за да шупне маята. Пригответе плънката. Измийте ориза със студена вода. След като течността стане бистра, прехвърлете ориза в тенджера. Залейте с 300 мл студена вода и посолете. Варете на бавен огън до готовност.

Прибавете яйцето към маяното тесто, разбийте и посолете. Постепенно сипете цялото количество брашно. Омесете меко и лепкаво тесто и го оставете да почине за 10 минути.

Към сварения и отцеден ориз добавете натрошено сирене. Разбъркайте добре.

Върху набрашнена повърхност разточете отпочиналото тесто на тънки кори. Изрежете малки кръгчета с помощта на метален ринг.

В средата на всеки кръг сложете от плънката. Затворете пирожката като притискате добре краищата ѝ. Оформете всички пирожки по същия начин. Подредете ги в тава с хартия за печене на дъното и ги оставете да починат за 10 минути.

Намажете пирожките с жълтък, размесен с малко вода. Поставете ги в долната част на предварително затоплена фурна. Печете на 200°C за 15-20 минути. Консумирайте пирожките, докато са още горещи.