Великденският козунак на Иван Звездев

Великденският козунак на Иван Звездев

Специалната рецепта на Иван Звездев за Великденски козунак. Замесете тестото с мая Yuva за сигурен успех.

Съставки:

  • 1 кг брашно за козунак тип 500
  • 2 пак. суха мая Yuva
  • 5 яйца
  • 200 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 80 г краве масло
  • 80 мл слънчогледово олио
  • 1/2 капсула лимонова есенция (кората на един лимон)
  • 1 пак. ванилия на прах
  • 1 щипка сол

Приготвяне:

Пресейте брашното на плота и оформете кладенче. Налейте затопленото до 35°С прясно мляко.

Сложете маята и разбъркайте леко. Добавете захарта и белтъка и запазете жълтъка. Разбърквайте леко с вилица, наливайте олиото, добавете половината разтопено масло, ванилия, есенция лимон и щипка сол. Омесете добре тесто, което трябва да е лепкаво. При замесването намаслявайте ръцете с останалото стопено масло. Оставете тестото на стайна температура и покрито, за да втаса за 1 час.

Омесете за кратко и разделете на три части. Всяка част оформете на фитил. Направете плитка от фитилите, за да се получи правоъгълен козунак.

За да стане правилна плитката, плетете така, че левият фитил да преминава над средния, за да стане централен. След това десният фитил по същия начин минава над средния, за да стане център. И така редувайте – ляв, десен, ляв фитил, докато оплетете козунак.

Сложете в тава и оставете да втаса за още 45 минути. Тогава намажете със запазения жълтък, разбит с 1 лъжица вода.

Сложете в долната част на предварително затоплена фурна да се изпече на 180°С за 30 минути. 10 минути преди края поръсете с малко захар и оставeте да се допича.