Вит тутманик със сирене

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Вит тутманик със сирене

Вкусен и хубав на вид, този вит тутманик със сирене е подходящ за закуска по всяко време на деня.

Съставки:
За тестото:
11 г (1 пакет) суха мая Yuva
200 мл прясно мляко
1 с.л. захар
2 с.л. олио
4 с.л. кисело мляко
1 с.л. сол
2 яйца
750 г брашно
За плънката:
250 г сирене
125 г (1 пакет) масло
За намазване:
25 г масло

Приготвяне:

Пресейте брашното и го смесете с маята.

Затоплете млякото до 35°С и смесете със захарта и солта.

Разбъркайте, за да се разтворят.

Добавете кисело мляко, олио и яйца.

Разбъркайте. Постепенно добавяйте при брашното и омесете тесто.

Оставете да почине за 10 минути.

Разделете тестото на четири части.

Всяка част тесто разточете на кора, по-голяма от тавата за печене (30 см).

Първата кора намажете с разтопено масло и поръсете с 1/3 от ситно натрошеното сирене. Покрийте с втора кора и отново намажете с масло и поръсете със сирене. Сложете трета кора, намажете с масло и поръсете с останалото сирене. Завършете реденето с последната кора.

Притиснете добре и разделете на шест равни ленти.

Усучете добре всяка от лентите и навийте на охлюв.

Сложете в намаслена тава, покрийте с кърпа или фолио и оставете да втаса за 1 час на топло, или докато удвои обема си.

Втасалият тутманик поставете в ниската част на предварително затоплена до 180°С фурна и печете около 35 минути.

Извадете тутманика и докато е още горещ, го намажете с около 25 г масло, след което е готов за консумация.