Вкусни пухкави кифлички

Вкусни пухкави кифлички

Необходими продукти:

  1. мая Vivo – 2/3 кубче прясна
  2. захар – 8 с.л.
  3. прясно мляко – 300 мл
  4. яйца – 1 бр.
  5. олио – 120 мл
  6. сол – 1 ч.л.
  7. брашно – около 1 кг
  8. мармалад – или друга плънка

Начин на приготвяне:

  В затопленото мляко се разтваря маята с половината захар и няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята. Към шупналата смес се добавят белтъкът, олиото и брашното със солта. Замесва се меко, незалепващо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

  Втасалото тесто се разделя на две части, всяко от които се разточва на кръгла кора с диаметър около 35-40 см. Разрязва се на 16 парчета.

  В широката част се поставя половин лъжичка плънка по желание, леко се подгъват крайчетата и се завива на кифличка. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене, и се оставя на 50 градуса за 10-15 минути.

  Леко надигнали се, кифличките се намазват с разбития жълтък с 1-2 с.л. мляко и още толкова олио, поръсват се със захар и се пекат на 160 градуса да готовност.

Пухкавите кифлички с мая са готови и много, много вкусни.

Бон апети!