04 юли Вкусни пухкави кифлички
Необходими продукти:
- мая Vivo – 2/3 кубче прясна
- захар – 8 с.л.
- прясно мляко – 300 мл
- яйца – 1 бр.
- олио – 120 мл
- сол – 1 ч.л.
- брашно – около 1 кг
- мармалад – или друга плънка
Начин на приготвяне:
В затопленото мляко се разтваря маята с половината захар и няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята. Към шупналата смес се добавят белтъкът, олиото и брашното със солта. Замесва се меко, незалепващо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.
Втасалото тесто се разделя на две части, всяко от които се разточва на кръгла кора с диаметър около 35-40 см. Разрязва се на 16 парчета.
В широката част се поставя половин лъжичка плънка по желание, леко се подгъват крайчетата и се завива на кифличка. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене, и се оставя на 50 градуса за 10-15 минути.
Леко надигнали се, кифличките се намазват с разбития жълтък с 1-2 с.л. мляко и още толкова олио, поръсват се със захар и се пекат на 160 градуса да готовност.
Пухкавите кифлички с мая са готови и много, много вкусни.
Бон апети!