Etablissements Lesaffre

Всичко започва с хляба

Правенето на хляб е един от най-старите занаяти в историята. Представяте ли си ястие без хляб? Той е в основата на хранителния ни режим. Всеки ден, хлябът ни придружава на нашата трапеза и ни дава полезни за организма вещества.

Освен, че е вкусен, той  е добър източник на витамини от група В, целулоза и минерали (калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо).

Смята се, че в началото хлябът се е приготвял от едро смляно брашно, а нашите прадеди са го пекли върху нагорещените от слънцето камъни. Първите хлябове са били като тънка питка – традиция, която се е запазила и до днешни дни в арабския свят. Преди, тестото не се е оставяло да втаса, а директно е било изпичано. По-късно се появява закваската и хлябът става голям – такъв, какъвто го обичаме.

Въпреки, че заквасването на хлебното тесто е било използвано от най-древни времена, хората далеч по-късно започват да разбират процеса. Това води до появата на маята. Първият заквасващ продукт се счита бирената мая, която е била приготвяна от бирена пяна.

Знаете ли, че…

С хляб и сол посрещаме скъпи и желани гости.

Хляб не се боде с вилица, а се чупи с ръце.

Грях е да се изхвърля хляб.

За да имаме енергия и сила, не трябва да оставяме недояден залък.

Хлябът съдържа всички необходими за храненето вещества – белтъци, мая, мазнини…

 

За маята

Какво представлява маята?

Маята е жив организъм, който има нужда от подходяща среда, от храна и вода, за да се развива. Маята се храни предимно от захарни молекули, извлечени от брашното. Добива ги предимно от брашното и от водата, добавени към тестото. Без водата не може да протече ферментация. Необходима е и подходяща концентрация на сол и температура между 10 и 30°C.

Векове наред, действието на маята е отдавано на свръхестествени сили. Дори на гръцки език думите магия и мая са с общ произход, μαγεία – магия и μαγιά – която на български се чете „мая“ и означава точно това – мая за хляб. Едва с изследването на Луи Пастьор през 19-ти век става научно ясен процеса на ферментация.

Маята е живият продукт при замесването на хляба – милиони малки клетки, които се хранят с въглехидратите от тестото и отделят въглероден двуокис, размножават се много бързо и карат тестото да бухне и правят хляба голям. Освен това развиват вкуса на хляба и увеличават ароматите чрез ферментационния процес.

Макар да изглежда инертно, едно кубче мая се състои от множество живи организми, наричани „микроорганизми”. Клетката на маята има формата на яйце и може да се види само под микроскоп. Нейната дължина е едва 6 до 8 стотни от милиметъра. Кубче мая с големина 1 см тежи около 1 грам и съдържа в себе си над 10 милиарда живи клетки!

Съществуват няколко вида мая. Най-разпространената е Saccharomyces cerevisiae. Етимологията на името произлиза от латински и се състои от “saccaro” – захар, “myces” – гъба и “cerevisiae” – пивоварна. Популярните наименования са „бирена мая” и „мая за хляб”. Тя най-често се свързва с пекарската индустрия, но много често в процеса на разработване се откриват и множество други приложения на маята в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката и др.

Силното съдържание на минерали в маята подпомага правилния растеж, обмяната на веществата и имунната ни система, което я прави изключително важна част от нашето меню. Тя се използва и в козметиката, защото нейните свойства стимулират възстановяване  и запазване на красотата по най-естествен начин. Любопитно е също, че маята се използва и за биогорива, които са търсена алтернатива в нашето съвремие.

Lesaffre прави мая във всичките й форми: ронена, на калъпи, течна, суха активна, суха инстантна, замразена и органична. Има специални щамове мая за сладки теста и такива за теста с висока доза киселинност.

Хубавата мая се купува директно от производителя. Преопакованата суха мая е загубила ферментационните си свойства и не може да направи хляб

Може ли да се замразява маята?

Не! Маята е жив организъм, при замразяване губи от свойствата си. Трябва да се съхранява при температура 2-8С.

Какво е съотношението между сухата и прясната мая?

И прясната, и сухата мая може да се използват за приготвянето на хляб – съотношението е 3:1. И двете ще надигнат тестото при максимална температура 35°С.

Прясната мая може да се добавя директно към брашното или да се разтваря във вода. В домашни условия може да се разбърка с малко топла течност и да се изчака да се появят мехурчета по повърхността.

В производствени и индустриални условия, определени продукти се произвеждат по-лесно с прясна мая, докато при други продукти, сухата или замразената мая са за предпочитане.

Какви видове суха мая има?

Сухата мая е два вида – суха активна мая и инстантна мая. Сухата активна мая е под формата на малки топчици. Тя се използва главно в домашни условия. Слага се в малко течност и 1 ч.л. захар и се оставя да се развие.

Инстантната мая е във вид на миниатюрни пръчици и се прибавя винаги направо към сухите съставки на тестото, обикновено към брашното.

В домашни условия винаги трябва да се следи упътването за приготвянето на маята, посочено на опаковката.