25 апр. Въпрос на вкус

0709A07В света на пекарите, приготвянето на хляб е изкуство, което създава богатство от вкусове, от които всеки може да избере според предпочитанията си и моментното си желание за нещо сладко или солено, за хляб, съпътстващ ежедневната трапеза или за нещо по-специално, за бърза закуска или нещо празнично.

Вкусът е продължение на страстта, която пекарят влага в работата си, а неговото въображение се разгръща истински в готовите печива, които носят неговия отличителен почерк.

Мозъкът ни обаче е истинският цар на вкуса, защото в него е концентрирано необятното разнообразие от вкусови рецептори. Направете се експеримент: поставете парченце хляб върху езика си и веднага ще усетите как езика и носа ви се задействат.  Тези рецептори мигновено разпознават множество вкусове: сладко, солено, кисело, горчиво, а комбинацията между тях е самият вкус. Не само това, топлият и студеният хляб имат различен вкус. Също така, има физически възприятия, които определят дали храната е хрупкава или мека.

Вкусът е нещо истински сложно и комплексно и изисква участие и на петте сетива в разкодирането му: мирис, докосване, поглед, звук, както и самия вкус. Освен това, мозъкът поддържа личен запас от данни за консумираните храни, заедно с това какво ниво на удоволствие сме изпитали от тях.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.