06 окт. Гръцки пити – автентична рецепта
Тези гръцки пити са меки и просто неустоими!
Съставки:
За тестото:
2 с.л. суха мая Yova
1 ч.л. захар
160 мл мляко със стайна температура
80 мл вода със стайна температура
320 г бяло брашно
1 ч.л. морска сол
За сервиране:
1 ч.л. листенца от прясна мащерка
1 с.л. зехтин + допълнително за мазане
Приготвяне на гръцки пити:
Смесете захарта, маята, водата и млякото в купа. Поставете купата настрана за 5 минути, докато сместа започне да се надига и образува малки мехурчета, това е знак че маята е активирана.
В друга, по-голяма купа смесете брашното, солта и нарязаните пресни листа от мащерка.
Добавете зехтина към сместа с маята и разбъркайте. Добавете я към сместа в голямата купа на части. Уверете се, че всяка част е разбъркана добре, преди да добавите следващата.
Преместете сместа върху набрашнена повърхност. Омесете за 4-5 минути, докато тестото стане гладко и меко.
Преместете тестото в намазан със зехтин съд, покрийте с кърпа и оставете да почива около 40 минути, докато се надигне и удвои обема си.
Загрейте тиган на средна температура.
Натиснете леко тестото, за да отстраните въздуха и нарежете на 6 равни части.
Поставете парчета тесто на леко омаслена работна повърхност. Оформете ги на топчета и разточете всяко топче тесто на кръг с диаметър 20 см.
Гответе всяка пита на тигана за по 1-2 минути на всяка страна, докато леко се надуе.
Прехвърлете в чиния и сервирайте.