Гръцки пити – автентична рецепта

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Гръцки пити – автентична рецепта

Тези гръцки пити са меки и просто неустоими!

Съставки:
За тестото:
2 с.л. суха мая Yova
1 ч.л. захар
160 мл мляко със стайна температура
80 мл вода със стайна температура
320 г бяло брашно
1 ч.л. морска сол
За сервиране:
1 ч.л. листенца от прясна мащерка
1 с.л. зехтин + допълнително за мазане

Приготвяне на гръцки пити:

Смесете захарта, маята, водата и млякото в купа. Поставете купата настрана за 5 минути, докато сместа започне да се надига и образува малки мехурчета, това е знак че маята е активирана.

В друга, по-голяма купа смесете брашното, солта и нарязаните пресни листа от мащерка.

Добавете зехтина към сместа с маята и разбъркайте. Добавете я към сместа в голямата купа на части. Уверете се, че всяка част е разбъркана добре, преди да добавите следващата.

Преместете сместа върху набрашнена повърхност. Омесете за 4-5 минути, докато тестото стане гладко и меко.

Преместете тестото в намазан със зехтин съд, покрийте с кърпа и оставете да почива около 40 минути, докато се надигне и удвои обема си.

Загрейте тиган на средна температура.

Натиснете леко тестото, за да отстраните въздуха и нарежете на 6 равни части.

Поставете парчета тесто на леко омаслена работна повърхност. Оформете ги на топчета и разточете всяко топче тесто на кръг с диаметър 20 см.

Гответе всяка пита на тигана за по 1-2 минути на всяка страна, докато леко се надуе.

Прехвърлете в чиния и сервирайте.

Ето и няколко идеи как да поднесете аветентичните гръцки пити: