06 окт. Домашна пълнозърнеста питка
Лесна за изпълнение рецепта. Можете да приготвяте домашната пълнозърнеста питка всеки ден, а с подходяща украса – и за специални поводи.
Съставки:
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 250 г типово брашно
- 1 1/2 пакетче суха мая Yuva
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 4 с.л. зехтин
Приготвяне:
Пригответе маяно тесто: в купичка сложете 3 с.л. пълнозърнесто брашно, 5 с.л. топла вода, 1 с.л. захар и сухата мая. Размесете добре. Оставете на топло за 15 минути, за да втаса маята.
Останалото пълнозърнесто брашно и типовото брашно размесете в тава със солта.
Оформете кладенче, в средата налейте зехтин и втасалата мая. Омесете лепкаво тесто със 300-350 мл топла вода.
Покрийте тестото с мокра кърпа и го оставете да втаса на топло за 60 минути.
Оформете питка в тава с размер 24 см.
По желание оформете кръстче за здраве и оставете питката на топло за още 30 минути.
Печете на 180°C за 25-30 минути.