Домашна пълнозърнеста питка

питка Лесафр

Домашна пълнозърнеста питка

Лесна за изпълнение рецепта. Можете да приготвяте домашната пълнозърнеста питка всеки ден, а с подходяща украса – и за специални поводи.

Съставки:

  • 500 г пълнозърнесто брашно
  • 250 г типово брашно
  • 1 1/2 пакетче суха мая Yuva
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 4 с.л. зехтин

Приготвяне:

Пригответе маяно тесто: в купичка сложете 3 с.л. пълнозърнесто брашно, 5 с.л. топла вода, 1 с.л. захар и сухата мая. Размесете добре. Оставете на топло за 15 минути, за да втаса маята.

Останалото пълнозърнесто брашно и типовото брашно размесете в тава със солта.

Оформете кладенче, в средата налейте зехтин и втасалата мая. Омесете лепкаво тесто със 300-350 мл топла вода.

Покрийте тестото с мокра кърпа и го оставете да втаса на топло за 60 минути.

Оформете питка в тава с размер 24 см.

По желание оформете кръстче за здраве и оставете питката на топло за още 30 минути.

Печете на 180°C за 25-30 минути.