За абсолютно начинаещи: Хляб без месене

хляб без месене

За абсолютно начинаещи: Хляб без месене

Съставки:

  • 485 г бяло брашно
  • 340 мл топла вода
  • 7 г суха мая Vivo / едно пакетче
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. олио (за работа с тестото)

Всеки начинаещ се притеснява от тестото. Винаги има неизвестност, ще станели ли, няма ли да стане. И наистина, нужна известна смелост, за да се довериш на природата и да оставиш маята да си свърши работата. Предлагаме много лесна рецепта, в която процесът е максимално опростен, няма месене, затова пък има по-дълго време на втасване. Получения хляб освен лесен, заради по-дългия процес на втасване е и невероятно вкусен.

1.Разбъркайте сухите съставки, брашното, солта и сухата мая в дълбока купа. Много е важно да спазите точно количеството на всички съставки, затова ако имате кухненска везна, ползвайте я.

хляб без месене продукти

2.Добавете водата към сухата смес. Не забравяйте, тя трябва да е хладка. Разбъркайте добре, докато цялата вода се поеме от брашното. Можете да го направите с бъркалка, няма нужда да пипате с ръце. На този етап, тестото може да ви изглежда твърде сухо, но не се изкушавайте да добавяте вода. Ще се подобри с втасването.

разбъркване - хляб без месене

3.На този етап сместа все още не прилича на тесто, а е лепкава смес, в която е възможно да има малки бучици. Не се притеснявайте, точно така трябва да изглежда. Покрийте купата със сместа с фолио. Това се прави, за да не се образува твърда коричка, която пречи на втасването. Оставете на стайна температура за 2 часа.

хляб без месене втасване

4.След като минат тези два часа, поставете купата в хладилник за още два. Ако имате възможност оставете за цялата нощ. Колкото по-бавен и дълъг е процеса на втасване, толкова по-ароматен и вкусен ще бъде хлябът. Маята ще има грижата за това. Това количество тесто е достатъчно за две средно големи питки. Ако желаете можете да изпечете само половината. А другата да оставите в хладилника. Тестото ще се запази няколко дни, като с времето ще доразвие вкуса си.

хляб без месене - втасване в хладилник

5.Извадете купата от хладилника. Тестото вече е с двоен на първоначалния обем и е готово за оформяне. Леко набрашнете работната повърхност и намажете ръцете си с олио. С намазнени ръце изваждаме тестото и го оформяме на топка. Това става като леко издърпвате и завивате краищата навътре. Образува се груба топка.

хляб без месене оформяне

6.Завивате топката няколко пъти навътре и започвате леко да въртите тестото на плота. По-лесно е да се направи, отколкото да се обясни, затова просто вижте видеото. Когато въртите топката на плота, тестото се изтегля и това помага за образуването на хрупкава коричка.

второ втасване хляб без месене

8.След като питката е удвоила (отново) размера си, направете разрези с остър набрашнен нож, или бръзнарско ножче. Тези разрези е добре да са 2 до 3 мм дълбоки. А ножът трябва да е много остър, най-добрия вариант е бръснарското ножче.

хляб без печене

9.На дъното на фурната поставете дълбока тава и я загрейте до 230 градуса. Пригответе си чаша гореща вода и когато фурната е загрята, направете максимално бързо следното: 1. Отваряте вратата и в средата на фурната слагате тавата с питката. 2. В долната дълбока тава наливате чашата гореща вода. 3. Затваряте фурната максимално бързо, за да не се понижава температурата.10.Печете 35 мин. Извадете питката, обърнете обърнете я и почукайте по долната кора. Трябва да е твърда и при почукване да издава кух звук. Това е звукът на изпечения хляб. Ако звукът е плътен, допечете за още няколко минути.

11. Оставяте питката на решетка да се охлади за кратко. Готово, вече имате чудесен хляб, който е ваше собствено производство. Отначало до край.

Хляб без месене