Зелени цървулки

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Зелени цървулки

Вкусна закуска или предястие, тези зелени цървулки са не само атрактивни на вид, но имат и лек свеж пролетен вкус.

Съставки:
За тестото:
600 г брашно
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
За плънката:
200 г пресен спанак или 100 г замразен
200 г сирене
5 яйца

Приготвяне:

В купа налейте 100 мл топла вода. Добавете 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар, 2 с.л. олио и кубче мая. Разбийте добре и оставете за 5 минути.

Пресейте останалото брашно, оформете кладенче и в него сипете сместа с маята. Налейте 250 мл топла вода, 1 ч.л. сол и замесете тесто. Покрийте с кърпа или фолио и оставете за 40 минути да втаса.

Пригответе плънката. Почистете спанака, попарете го за няколко секунди във вряща вода. Извадете го и оставете да изстине.

След това отцедете спанака и го нарежете на ситно.

Разделете тестото на 5 части, всяка от които разточете в овална форма. Оформете ръб, за да се получи цървулка. Всяка цървулка покрийте с натрошено сирене и спанак.

Поставете цървулките в намаслена тава. В средата на всяка сложете по 1 яйце. Поставете в най-долната част на предварително загрята фурна. Печете на 180°C в продължение на 20 минути.

Плънката може да направите по същия начин с попарен лапад, коприва или киселец. За да е по-диетично, сиренето може да се замени с извара или да се смесят извара и крема сирене.