Какво е маята?

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Какво е маята?

Маята е жива.

Не се плашете, приготвянето на красиви хлябове и апетитни закуски с мая, не трябва да е толкова научно, колкото си мислите. Да, в печенето има много наука, но нека не оставяме информацията за дрождите и хлебопекарството да ни отблъсне от научаването на нещо ново, когато резултатите могат да са толкова полезни.

Какво е маята?

  1. Маята е щам дрожди, който е отговорен за втасването на хляба. Ето стъпка по стъпка какво се случва:Маята се събужда и дрождите започват да работят във вода или друга течност и маята започва да ферментира.
  2. По време на ферментацията дрождите преработват захарта, при което се отделя газ – въглероден диоксид.
  3. По време на месенето се развива мрежа от глутенови нишки, които правят хляба мек и апетитен. Газът (онзи същият въглероден диоксид) надува тестото като образува малки балончета в него и то се надига. Това е процесът на втасване.
  4. При печенето газът се освобождава, като междувременно издува хляба и той получава онази апетитна и благоуханна форма, която всички обичаме.