
16 авг. Какво е маята?
Маята е жива.
Не се плашете, приготвянето на красиви хлябове и апетитни закуски с мая, не трябва да е толкова научно, колкото си мислите. Да, в печенето има много наука, но нека не оставяме информацията за дрождите и хлебопекарството да ни отблъсне от научаването на нещо ново, когато резултатите могат да са толкова полезни.
Какво е маята?
- Маята е щам дрожди, който е отговорен за втасването на хляба. Ето стъпка по стъпка какво се случва:Маята се събужда и дрождите започват да работят във вода или друга течност и маята започва да ферментира.
- По време на ферментацията дрождите преработват захарта, при което се отделя газ – въглероден диоксид.
- По време на месенето се развива мрежа от глутенови нишки, които правят хляба мек и апетитен. Газът (онзи същият въглероден диоксид) надува тестото като образува малки балончета в него и то се надига. Това е процесът на втасване.
- При печенето газът се освобождава, като междувременно издува хляба и той получава онази апетитна и благоуханна форма, която всички обичаме.