05 окт. Как да направим съвършена коледна питка
Съставки:
- 500 г брашно
- 70 г захар
- 1 ч.л. сол
- 1/3 (15 г) прясна мая
- 200 мл мляко
- 50 г масло
- 1 яйце
- 2 ч.л. сусам
- 200 г сирене
За Коледа искаме всичко да е съвършено и специално. С тази рецепта ще направите съвършена и традиционната Коледната питка.
1.Подготовка на маята – Разтворете маята в 4 с.л. затоплена вода. Сложете я в купа заедно със затоплено прясно мляко, захар, сол и яйце и оставете да престои.
2.Втасване – Разтопете масло и сложете при останалите продукти. Поръсете с брашно и омесете тесто. Оставете да втаса.
3.Подготовка на тестото – Втасалото тесто разделете на четири топки и всяка премесете и разточете на дебели питки с размера на тавата за печене около 30 см.
4.Подготовка за печене – Сложете в тавата първата питка и поръсете с 1/3 от натрошеното сирене, покрийте с втора питка хубаво и притиснете и ръсете с още 1/3 натрошено сирене, следва третата кора и останалото сирене. Покрийте с последната кора.
5.Разделяне и второ втасване – Направете 8 разреза така че да се получат триъгълници като в средата се оставя кръг с размер 5 см , който не се реже. След това един от триъгълниците увийте в лявата посока, за да стане на дебела спирала, а този до него завийте надясно и направете на спирала. Така направете всички триъгълници и оставете да втасат.
6.Преди печенето – Втасалата пита намажете с разбито с малко вода яйце.
7.Печене – Поръсете със сусам и печете питата на 180°C за 30 минути в ниската част на фурната.
8.Изстиване – Когато извадите питката от фурната, тя е все още крехка и много гореща. Изчакайте да изстине и след това може да добавите коледна декорация по свой вкус. И така, вече имате съвършената коледна питка. Весели празници!