04 апр. Теди Кацарова прави козунаци с мая „Виво“

За втора година популярната певица и кулинарка Теди Кацарова е лице на продуктите на Лесафр. Сътрудничеството ни продължава с ново видео за Великден, в което Теди представя лесен козунак без месене, в помощ на всички заети домакини. Тя направи сладкото печиво с прясна мая „Виво“, а рецептата ще бъде представена онлайн точно преди светлия празник на страницата на „Виво“ във Facebook, в уебсайта Pechiva.bg, както и в специалното хартиено издание „Журнал за Великден“, което може да намерите през април по щандовете за списания из цялата страна....

Read More

14 дек. Коледа и хлябът

Въпреки превратностите на историята, хлябът и до днес е един от най-значимите символи на цивилизацията. Той носи енергията на вярата и на приемствеността; той е „инструмент“ на споделянето в ритуала на храненето. С тази своя мисия, хлябът е неизменна част от празничното очакване и от празничната трапеза. С наближаването на големия християнски празник Рождество Христово, нека мислим за хляба като дар на общуването и да го правим с любов и отговорност. В тези дни на годината ние от „Лесафр“, както и всички наши партньори, изпитваме заслужена гордост, че с нашата работа допринасяме за съхраняване на големите традиции на хляба. Светли празници!...

Read More

18 ян. Щолен

Щоленът е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на коледните празници. Дрезденският щолен е влажен, тежък хляб, пълен с плодове, като е най-разпространен в Германия и е неизменна част от дрезденския коледен пазар. По Коледа там се провежда и дрезденския коледен фестивал, където се прави огромен щолен, тежащ 3-4 тона. Със специален превоз се кара до коледния пазар и тържествено се разрязва на малки парченца, които се продават срещу малка сума, която отива за благотворителност. Продукти 150 г стафиди; 75 г захаросани цитрусови кори; 150 г ядки - бадеми и лешници; нарязани на едро; 5 с.л. ром; 100 мл прясно мляко; 50 г захар; 1 прясна мая Виво или прясна мая Yuva; 500 г пресято брашно; 250 г масло; 5 бр. жълтъци; 2 ванилии; корички от 1 лимон или портокал; 100 г пудра захар Начин на приготвяне Накиснете стафидите и цитрусовите кори в рома за около час....

Read More

18 ян. Корнукопиа

Рогът на изобилието (cornucopia) обикновено е куха, с форма на рог, тестена плетена кошница, пълна с различни видове плодове и зеленчуци. В Северна Америка, този празничен хляб се свързва с Деня на благодарността и прибирането на реколтата. Cornucopia също така е и името на ежегодния ноемврийски празник на виното и храната. Прoдукти 5 ч.ч. брашно; 3 с.л. захар; 2 пакетчета суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 1/2 ч.л. сол; 1/4 ч.л. сода за хляб; 1 ч.ч. пълномаслено мляко; 1 ч.ч. вода; 1/3 ч.ч масло; 1 яйце Начин на приготвяне Загрейте фурната до 190°C. Пригответе готварска хартия, върху която да се сложи празничния хляб. В голяма купа смесете 3 ч.ч. брашно, захар, маята, солта и содата за хляб. Загрейте млякото, водата и маслото, докато сместа стане гореща и се сгъсти. Добавете брашното към сместа и разбъркайте добре. Останалото брашно добавете постепенно до получаването на меко тесто. Замесва се върху леко набрашнена повърхност докато стане гладко и еластично. Покрива...

Read More

18 ян. Бармбрак

Бармбракът е в центъра на ирландския Хелоуин обичай. В този хляб традиционно се съдържат различни предмети, изпечени в него, които служат за предсказване на бъдещето. В Бармбрака може да има грахово зърно, пръчка, парче плат, малка монета или пръстен. Всеки предмет има своето значение. Грах в парчето, означава, че получилият го няма да се ожени същата година, монетата обещава богатство, а пръстенът вещае женитба до една година. Продукти 450 гр обикновено брашно (3½ чаши); 1/2 ч.л. канела; 1/2 ч.л. смляно индийско орехче; 2 с.л. суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 75 г масло; 75 г пудра захар; 250 мл мляко; 1 разбито яйце; 250 г стафиди; 50 г нарязани сушени плодове; малко разтопено масло за намазване Начин на приготвяне Загрейте млякото, добавете маслото и го оставете да се стопи в топлото мляко. Смесете маята с 1 с.л. захар. Добавете половината смес към затопленото мляко, а след това и разбитото яйце.  Пресейте брашното с канелата в купа....

Read More

18 ян. Жътварски хляб

Празникът на жътвата е Келтски фестивал по повод прибирането на реколтата и се празнува в началото на есента. Нарича се Lammas (Ламас), което означава “масов хляб”. Тогава фермерите правят хляб от прясна пшенична реколта, следвайки ритуал. Раздават хляба в църква, където свещеникът по време на специална служба го осветява с молитва и благодари на Бога за реколтата. Продукти 700 гр бяло брашно; 1 пакетче суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 10 гр сол; 5 гр захар; 450 мл студена вода; 3 жълтъка Начин на приготвяне Смесете всички сухи съставки заедно, след което постепенно добавете водата, докато не получите меко тесто. Преместете го върху леко набрашнена повърхност и го месете докато стане гладко и еластично. Оставете го да престои 10 минути. След това го разделете на четири части, като ¼ се използва за основата, а 3/4 за украсата. Разточете основата и я поставете в тава. Поставете върху него втората част тесто, оформено на тънки...

Read More

18 ян. Халах

Халах е специален празничен еврейски хляб, който се приготвя всеки петък за Шабат без петък преди Пасха. Този хляб чества манната, която пада от небето, докато евреите скитали в пустинята в продължение на четиридесет години след напускането на Египет. Прието е този сладък мек хляб да започне да се яде петък вечер преди Шабат, като главата на домакинството изрича благословия над него преди разчупването му. Продукти ¾ ч.ч. + 2 с.л. мляко; ¼ ч.ч. + 1 ч.л. захар; 2 ч.л. суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 4 с.л. масло разтопено и охладено; 2 яйца; 4 ч.ч. брашно; 1½ ч.л. сол; 1 жълтък; сусам Начин на приготвяне Затоплете млякото в малка тенджера. Изсипете го в голяма купа и го разбъркайте с маята и с 1 ч.л. захар. Оставете сместа да си почине за около 10 минути, докато повърхността се покрие с пяна. В отделна купа разбийте с миксер маслото и яйцата. Добавете към брашното ¼ ч.ч....

Read More

18 ян. Патриотичен хляб

В действителност, това е обикновен хляб, боядисан в цветовете на американското знаме – бял, син и червен, в чест на 4 юли – Денят на независимостта на САЩ. Това е национален празник с патриотичен заряд. Подобно на други летни тематични събития, тържествата по повод Деня на независимостта често се провеждат на открито. Семействата отбелязват този празник като се събират на пикник или барбекю и се възползват от почивния ден. Украсите в Деня на независимостта най-често са знаменца, балони и облекло, обикновено оцветени в цветовете на американското знаме. Продукти Във всяка една от три купи, смесете: 1 ч.л.  суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 1/2 ч.ч. вода; 1 ч. ч. брашно; 1/2 ч.л. сол; 1 ч.л. масло; 1 ч.л. захар Начин на приготвяне В първата купа добавете син оцветител за храна (достатъчно, за да се получи ярък цвят), във втората червен, а в третата оставете цвета „бял“. Разбъркайте продуктите във всяка една от купите докато се...

Read More

18 ян. Рамазан пита

По време на Рамазан, по турските улици всяка година се носи уханието на Рамазан пита. Това е специален вид пърленка с несравним аромат и вкус, приготвяща се специално за този празник. Рамазанът обикновено трае цял месец, като това е месец на пости в чест на първото откровение от Корана, дадено на Мохамед според ислямската традиция. Продукти 4 ½ ч.ч. брашно; 1 ч.л. суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 1 ч.л. сол; 1½ ч. вода; ½ ч.ч. мляко; 3 с.л. зехтин за украсата: 1 жълтък; 1 ч.л. вода; 2 ч.л. сусам Начин на приготвяне В купа смесете ¼ от маята с 1 ч.ч. брашно и разбъркайте, за да се смесят. Добавете половината от водата и бъркайте докато се образува меко тесто. Покрийте купата с фолио и оставете да втаса на топло място докато удвои обема си. Втасалото тесто поставете в съд с капак в хладилника за 1 нощ. На другия ден оставете на стайна температура за...

Read More

18 ян. Първомайски хляб

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от официалните празници по света. На тази дата много страни честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите. Днес, Денят на труда се празнува с фолклорни фестивали, профсъюзни митинги и много други мероприятия и шествия, а в някои държави дори и с военни паради. В Германия се нарича „Имперски трудов ден“. Продукти 1 пакетче суха мая Yuva или суха мая saf-instant; 1/3 ч.ч. кленов сироп; ¼ ч.ч. гореща вода; 3 ч.ч. брашно; 3 с.л.кафява захар; 1 с.л. бакпулвер; ½ ч.л. сол; 1 ч.ч. нарязани бадеми; ½ ч.ч. масло Начин на приготвяне Разтворете маята и кленовия сироп във водата. Смесете 1 и 1/2 ч.ч. брашно с кафявата захар, бакпулвера, солта и бадемите. Разбийте маслото и брашното докато станат на бучки с големината на грахово зърно. Добавете сместа с маята като разбърквате постоянно. Бавно добавете още...

Read More