06 окт. Катми по шуменски
Съставки:
- 1/2 кг брашно
- 1/2 кубче прясна мая
- 2 яйца
- 300 мл вода
- 2 щипки захар
- 1/2 с.л. сол
- 4 с.л. олио
- краве масло
Приготвяне:
Разтворете маята в 100 мл топла вода, поръсете със захар и 2 л. брашно и оставете да шупне за 15 минути.
Счупете яйцата в купа с брашно, добавете шупналата мая и разбъркайте. Налейте олиото, 200 мл топла вода и посолете. Разбъркайте до получаване на гъста каша. Покрийте и изчакайте да втаса за около 1 час.
В предварително намаслен сач изсипете черпак от тестото. Печете от двете страни до зачервяване.
Намажете катмите с краве масло докато са още топли. Консумирайте ги със сирене, сладко или друга плънка по желание.