06 окт. Катмяна погача
С плънка от сирене, тези навити катми са красиви за поднасяне и вкусни не само, когато са топли.
Съставки:
За тестото:
220 мл прясно мляко
2 с.л. захар
1/ пакет суха мая Yuva
2 яйца
100 мл олио
1 ч.л. сол
600 г брашно
125 г (1 пакет) масло
За поръсване:
200 г сирене
За намазване:
жълтък
Приготвяне:
Затоплете млякото до 35°C и го сложете в купа. Поръсете със захарта и маята и разбъркайте. Добавете яйцата, олиото и солта.
След като ги смесите, пресейте брашното и омесете тесто. Покрийте и намажете с масло и го оставете да почине за 10 минути. Разделете тестото на 8 парчета. Всяко парче разточете на тънка кора.
Всяка кора намажете с меко масло и поръсете с настъргано на ситно сирене.
Подредете корите една върху друга, като последната не се поръсва със сирене. Разточете ги отново заедно на дебела голяма кора.
Кората навийте на руло.
От рулото изрежете филии с дебелина един пръст. Всяка филия разточете леко и сложете в тава да втаса за 30 минути.
Намажете с жълтък, разбит в 1 лъжица вода. Печете 20 минути на 180°C в предварително затоплена фурна.