Кейк с брашно от лимец и матча

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Кейк с брашно от лимец и матча

Рядко срещаме рецепти с матча – този мощен антиоксидант. А тази дори е за кейк с лимец. Ще се пристрастите към този супер десерт.

Съставки:
За тестото:
60 г захар
150 г масло със стайна температура
20 г прясна мая Виво
2 яйца
500 г брашно от лимец
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
200 мл пълномаслено кисело мляко
1 равна с.л. матча
За поръсване:
1 равна с.л. матча

След години на пренебрежително отношение лимецът отново набира популярност и има защо да е така.

Лимецът се отличава с по-високо съдържание на биологично активни вещества и с ниска концентрация на глутен, притежава естествена защита срещу селскостопански вредители, което позволява да се отглежда без пестициди. Научни изследвания доказват предимство на лимеца пред спелта и пшеница по отношение на съдържанието на фосфор, калий, витамин В2, витамин В6, витамин А, провитамин А и протеини. Тези качества на лимеца го правят истинска звезда сред зърнените култури и достоен член на семейството на супер храните.

В рецептата участва още един супергерой – матча естествен и супер мощен антиоксидант, който придава нежен вкус и аромат на кейка. Опитайте го и ще се пристрастите към този супер десерт.

Приготвяне:

Активирайте маята: Разтворете маята в хладката вода и лъжичка брашно и оставете настрана за 10 минути или докато сместа се надигне.

Пресейте брашното и направете кладенче. Смесете матчата, киселото мляко, захарта, маслото, маята, яйцата, солта и ванилията. Замесете меко тесто, което не лепне по ръцете.

Преместете тестото в купа. намазана с олио, покрийте с фолио о оставете за около 2 часа, или докато тестото удвои обема си.

Загрейте фурната на 175°C.

Прехвърлете тестото в намазана с мазнина тава и печете 30 минути на 175⁰C.

Изчакайте да се охлади и поднесете с чаша вино. Супердесерт за супергерои!