КЛАСИЧЕСКИ Бриош

Класически бриош

КЛАСИЧЕСКИ Бриош

Рецептата е за два големи бриоша

Продукти

100 мл прясно мляко
1 с.л. ром
1 кубче прясна мая Yuva
60 г захар
500 г брашно
10 г сол
4 яйца
240 г меко масло

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. вода

Начин на приготвяне

  1. Маята се разтваря заедно със захарта в хладкото мляко.
  2. Брашното се пресява и се разбърква със солта, в центъра му се прави кладенче и там се сипват разтворената мая, ромът и разбърканите яйца. Омесва се на меко лепкаво тесто. Постепенно се прибавя мекото масло, нарязано на кубчета. Това тесто е по-лесно да се направи в кухненски робот. С приставката за тесто се бърка на средна скорост за 8 мин.
  3. Тестото се слага в намаслена купа, покрито с фолио за 1 час на стайна температура и след това се прибира в хладилника за още 1 час.
  4. Тестото се сипва върху набрашнен плот и добре намазана повърхност с растителна мазнина. Разделя се на 2 и се оформят бриошите.
  5. Традиционно бриош се оформя, като се отдели ¼ от тестото и се оформя на малка топка. Голямата част от тестото също внимателно се оформя на гладка топка. В средата на топката се прави отвор с три пръста, за да се оформи пръстен. Малката топка се оформя като капка и заостреният й край се слага в отвора на пръстена. Понеже тестото е меко и лепкаво, работи се с ръце добре намазани с олио.
  6. От тази доза могат  да се направят 18 малки бриоша във форми за мъфини, намазани добре с масло и поръсени с прясна галета.
  7. Бриошите се пекат във форми за кекс с по-високи стени. Оставят се да втасат покрити за още 1 час на стайна температура.
  8. Жълтъкът се разбива с водата и се намазват бриошите.
  9. Пекат се във фурна загрята на 180 С около 25  мин. Охлаждат се върху решетка.