Класически френски бриош

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Класически френски бриош

Имате натоварен график? Тестото за този класически френски бриош можете да замесите в почивния си ден и да го съхранявате в хладилник до 3 дни преди да го изпечете.Бриош е типичен френски сладкиш и е много подобен на нашия козунак. Има специфичен маслен аромат, заради по-голямото количество масло, което се използва при приготвянето му. Но напълно си заслужава, защото крайният резултат е пухкав и по френски елегантен и съвсем не толкова сладък, което позволява да се сервира със сладко или солено.

Съставки:

  • 5 яйца
  • 250 г меко масло
  • 500 г брашно
  • 25 г прясна мая VIVO
  • 50 г захар
  • 1 щипка сол
  • 50 мл прясно мляко

Можете да направите тестото до 3 дни по-рано и да го съхранявате в хладилник.

Приготвяне:

Важно: Нужно е да измерите всички продукти точно.

Сложете бъркалките за тесто на миксера или хлебопекарната.

Разтворете маята в млякото и добавете захарта в нея.

Сложете всички продукти без маслото в хлебопекарната и включете на програмата за месене. Добавяйте брашното на порции, докато се получи топка тесто. Сега започнете да добавяте маслото на малки парченца, докато хубаво се усвои от тестото. Това отнема още около 10 минути.

Тестото може да се изпече веднага, след като втаса или да го съхранявате в хладилник в кутия с плътно прилепващ капак.

Ако ще пристъпвате към печеното веднага, то оставете тестото да втаса в съд, намазан с масло, докато не удвои обема си. Изсипете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и премесете. Разделете тестото на три части, като всяка част оформете грижливо на фитил. Ако е необходимо, усучете леко фитилите. Сплетете на плитка и прехвърлете във формата за печене, в която предварително е поставена хартия за печене. Покрийте и оставете отново да втаса във фурната на 50°C.

Включете фурната на 180°C. Разбийте леко 1 жълтък с капка олио и намажете отгоре. Печете до готовност, това отнема около 20-25 мин. Ако бриошът се запече по-бързо отгоре, завийте го с фолио.

Това е рецепта за класически френски бриош и в нея не се изисква да поръсвате сладкиша със захар или бадеми или да добавяте сухи плодове. Но ако искате повече сладост, можете да го поръсите.