КОЗУНАК НА КОНЦИ

КОЗУНАК НА КОНЦИ

Необходими продукти

1. брашно – 1 кг – 1.200 кг /в зависимост от големината на яйцата/

2. яйца – 4 бр. /1 белтък се отделя за намазване на готовите козунаци

3. мас – 120 мл св./разтопена/

4. прясно мляко – 450 мл

5. захар – 350 г

6. мая VIVO – 20 г свежа

7. алкохол – 1 – 2 с.л.

8. сол – 1/2 ч.л.

9. лимони – сок и кора от 1 лимон

10. аромати – 1 флакон за козунаци

11. стафиди

12. локум – по желание

Начин на приготвяне:

 Брашното се пресява 2 пъти. Продуктите трябва да са със стайна температура. Маята се подхваща с 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и 100 мл. пр. мляко. След шупване на маята се замесва средно меко тесто.

 Изважда се от хлебопекарната и се вкарва с измесване половината мазнина. Оставя се да втаса около 1-1.30 часа на топло.

 След първото втасване се размесва и се вкарва постепенно и останалата мазнина. Оставя се втори път да втаса. След второто втасване тестото се разделя на 3 топки и всяка топка на още 3 части. По желание се прибавят стафиди или локум.

 Оформят се фитили и се прави плетеница. Поставят се във форми с хартия. Оставят се трети път да втасат около 30-40 мин. Отгоре се намазват с разбит белтък и се поръсват с влажна захар. Пекат се на 160 градуса около 50 мин.

Воала! Вкусният Козунак на конци е готов.