
07 апр. КОЗУНАК НА КОНЦИ
Необходими продукти
1. брашно – 1 кг – 1.200 кг /в зависимост от големината на яйцата/
2. яйца – 4 бр. /1 белтък се отделя за намазване на готовите козунаци
3. мас – 120 мл св./разтопена/
4. прясно мляко – 450 мл
5. захар – 350 г
6. мая VIVO – 20 г свежа
7. алкохол – 1 – 2 с.л.
8. сол – 1/2 ч.л.
9. лимони – сок и кора от 1 лимон
10. аромати – 1 флакон за козунаци
11. стафиди
12. локум – по желание
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява 2 пъти. Продуктите трябва да са със стайна температура. Маята се подхваща с 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и 100 мл. пр. мляко. След шупване на маята се замесва средно меко тесто.
Изважда се от хлебопекарната и се вкарва с измесване половината мазнина. Оставя се да втаса около 1-1.30 часа на топло.
След първото втасване се размесва и се вкарва постепенно и останалата мазнина. Оставя се втори път да втаса. След второто втасване тестото се разделя на 3 топки и всяка топка на още 3 части. По желание се прибавят стафиди или локум.
Оформят се фитили и се прави плетеница. Поставят се във форми с хартия. Оставят се трети път да втасат около 30-40 мин. Отгоре се намазват с разбит белтък и се поръсват с влажна захар. Пекат се на 160 градуса около 50 мин.
Воала! Вкусният Козунак на конци е готов.