06 окт. Копривена франзелка
Съставки:
За тестото:
500 г пшенично брашно тип 500
2 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 кубче мая
3 с.л. сухо мляко
За плънката:
10-15 листенца коприва
30 г орехови ядки
50 г сирене
1 скилидка чесън
6 с.л. зехтин
сол на вкус
За настъргване:
30 г кашкавал
Лесна за изпълнение рецепта за вкусни копривени франзелки.
Приготвяне:
В купичка сложете 1 с.л. брашно, мая и 1 с.л. захар.
Размесете и налейте 3 с.л. вода. Разбъркайте, за да се разтвори маята.
Пресейте брашното и в него добавете сол, сухо мляко, мая и олио.
Налейте 220 мл хладка вода и омесете меко тесто.
Покрийте и оставете на топло за 15 минути.
Пригответе плънката като в хаван стриeте коприва със сол и орехи.
Добавете сирене и налейте зехтин. Смачкайте хубаво, за да стане на пюре.
Разделете тестото на 6 части.
Всяка част разточете на кръг и покрийте с коприва.
Навийте руло.
Разрежете повърхността по дължина, за да се разтвори и усучете внимателно, за да се получат спирали.
Оставете франзелите да втасат за 1 час.
Покрийте с настърган на ситно кашкавал и изпeчете за 20-25 минути в долната част на предварително затоплена фурна на 190°C.
Извадете копривените франзелки, сервирайте ги и се насладете на вкуса им.