15 юни Лесна рецепта за вкусни пирожки
Необходими продукти:
За тестото:
суха мая Лесафр – 7 грама
сол – 1 чаена лъжица
захар – 2 чаени лъжици
вода – 1 чаена чаша
олио – 2 супени лъжици
За пържене:
Брашно – 500 грама
Сол – 1 чаена лъжица
Вода – 1 чаена чаша
За плънката:
Лук – 1 брой
черен пипер – 1/3 чаена лъжица
олио – 1/3 чаена чаша
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първата стъпка е подготовката на тестото. В голяма купа изсипвате водата, която трябва да е топла, но не вряща, захарта, солта, 3-4 супени лъжици брашно и маята и разбърквате добре, след което остаяте сместа на страни, за да се активира маята. Маята се е активирала, след като е удвоила или утроила обема си. Добавете към тази смес малко по малко останалото брашно, добавете и олиото и омесете гладко тесто. Намажете найлонова торбичка с олио и сложете тестото в нея, завържете я и оставете на топло, за да втаса тестото.
Докато тестото за пирожките втасва пригответе плънката за тях. Измийте картофите и ги сварете. Обелете лука и го нарежете на ситно, след което го запържете в сгорещеното олио. Варените картофи обелете, намачкайте ги, най-добре с преса за картофи и добавете към тях запържения лук, както и ½ чаена лъжица сол и черния пипер. и разбъркайте.
От втасалото тесто оформете топки, всяка от които разточете на кръг. В едната половина сложете от сместа след което захлупете и притиснете крайчетата силно, даже е добре леко да ги завиете, за да се залепят двата края и да не излезе плънката по време на пържене. Пържите така оформените пирожки в сгорещената мазнина за около 2-3 минути от всяка страна, а след това поставяте готовите пирожки в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
И воала! Бон апети, приятели!