06 окт. Летен сладкиш със смокини
Невероятният летен вкус на този сладкиш, придаден от добре аранжираните смокини, можете да съчетаете със свежи летни напитки или плодов сладолед.
Съставки:
- 10 смокини, разполовени
- 250 г брашно
- 200 г захар
- 100 мл прясно мляко
- 20 г мая VIVO
- 2 яйца
- 100 г масло със стайна температура
- 1/3 ч.л. сол
Приготвяне:
Затоплете млякото, но не повече от 38°C и добавете 1-2 ч.л. захар. Разтворете в него маята и я оставете 10 минути, за да се активира. На повърхността трябва да се образува шапка от пяна от около 2-3 см – това е сигурен знак, че маята вече работи.
Разбийте яйцата в подходящ съд, добавете размекнатото масло. Продължавайте да разбивате до получаването на хомогенна смес.
Прибавете маята. Тъй като това тесто е малко по-тежко, с повече захар и масло, нуждаем се от малко по-голямо количество мая. Добавете брашното, солта и бъркайте кратко, само за да получите гладко тесто без бучки. Покрийте съда с фолио и оставете на топло да втаса около час.
Когато тестото удвои обема си, разстелете го в тавичка (диаметър 21 см е подходящ размер). Работете с набрашнени ръце, за да не залепва тестото. На този етап тестото се покрива и се оставя да втаса още 30 минути.
Загрейте фурната на 180°C. В повторно втасалото тесто направете дупки и в тях сложете смокините с разрязаната част нагоре. Сложете тавата в загрятата фурна и печете 40 минути или до порозовяване.
Разрежете едва след като сладкишът се охлади напълно.
Добър апетит!