Летен сладкиш със смокини

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Летен сладкиш със смокини

Невероятният летен вкус на този сладкиш, придаден от добре аранжираните смокини, можете да съчетаете със свежи летни напитки или плодов сладолед.

Съставки:

  • 10 смокини, разполовени
  • 250 г брашно
  • 200 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 20 г мая VIVO
  • 2 яйца
  • 100 г масло със стайна температура
  • 1/3 ч.л. сол

Приготвяне:

Затоплете млякото, но не повече от 38°C и добавете 1-2 ч.л. захар. Разтворете в него маята и я оставете 10 минути, за да се активира. На повърхността трябва да се образува шапка от пяна от около 2-3 см – това е сигурен знак, че маята вече работи.

Разбийте яйцата в подходящ съд, добавете размекнатото масло. Продължавайте да разбивате до получаването на хомогенна смес.

Прибавете маята. Тъй като това тесто е малко по-тежко, с повече захар и масло, нуждаем се от малко по-голямо количество мая. Добавете брашното, солта и бъркайте кратко, само за да получите гладко тесто без бучки. Покрийте съда с фолио и оставете на топло да втаса около час.

Когато тестото удвои обема си, разстелете го в тавичка (диаметър 21 см е подходящ размер). Работете с набрашнени ръце, за да не залепва тестото. На този етап тестото се покрива и се оставя да втаса още 30 минути.

Загрейте фурната на 180°C. В повторно втасалото тесто направете дупки и в тях сложете смокините с разрязаната част нагоре. Сложете тавата в загрятата фурна и печете 40 минути или до порозовяване.

Разрежете едва след като сладкишът се охлади напълно.

Добър апетит!