Милинките на леля Таня

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Милинките на леля Таня

Леля Таня от Дупница спечели голямата награда от конкурса ни – домашна хлебопекарна. Нейната рецепта е лесна за изпълнение в домашни условия и ние с удоволствие я споделяме с вас.

Интересна е историята на нашата победителка: до 50 годишната си възраст тя тесто не пипвала. „Страхувах се от тестото“ – споделя Таня. Но един ден, както си му е ред, пуснала си клипче в Youtube, приготвила първата си погача с мая, която станала толкова успешна, че я вдъхновила за експерименти и смели импровизации. „Сега тестото ме обича“ – казва тя. Браво Таня! Благодарим за вкусната рецепта!

1.Сипете брашното в купа, разбъркайте със солта и направете кладенче в средата. В него сипете леко разбитото яйце и останалите продукти.

2.Замесете тесто, оформете го на топка, намажете го с олио и оставете да втаса, докато удвои обема си.

3.След втасване на тестото оформете топчета колкото мандаринка и ги наредете в намазана тава с олио.

4.За заливката: загрейте до разтапяне маслото. Свалете от котлона и прибавете брашното, киселото мляко и леко разбитото яйце. Разбъркайте добре с тел и намажете топчетата.

5.Между тях поръсете сирене на вкус. Оставате милинките да втасат още веднъж и поръсете отново със сирене.

6.С четка намажете отново милинките обилно със заливката.

7.Поръсете всяко топче с галета. Така ще получат хрупкава коричка.

8.Печете на 170 градуса до приятен загар – около 40 минути.

*Рецептата е на Таня Левенова победител в конкурса на Lesaffre.