Мини козунаци в английски стил

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Мини козунаци в английски стил

Интересно съчетание – мини козунаци в английски стил, не сте ли любопитни вече да изпробвате тази рецепта?

Съставки:

  • 250 мл прясно мляко
  • 1 пак. суха мая VIVO
  • 3/4 чаша захар
  • 4 1/4 чаша брашно
  • 1/2 чаша тъмни стафиди
  • шоколадови капки
  • 1 щипка сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
  • 5 супени лъжици масло
  • 2 големи яйца
  • 1 яйчен жълтък
  • ванилия

Приготвяне:

Започнете с подготовката на маята: затоплете леко млякото и прибавете към него маята и 1 ч.л. захар. Внимателно разбъркайте, докато съставките се разтворят. В друг съд смесете брашното заедно с останалата захар, сушените плодове, шоколадовите капки, солта и подправките. Може да Ви се стори необичайно да добавяте канела и индийско орехче, но точно те придават така характерния английски характер на козуначетата. Разбъркайте всички сухи съставки.

Разбийте двете яйца, добавете мекото масло и разтворената мая. Добавете ги към сухите съставки. Трябва да се получи меко тесто, което няма нужда да се меси твърде дълго, десет минути са достатъчни. Оформете го на топка и поставете в купа, предварително намазана с малко масло. Покрийте с чиста и суха кърпа, оставете на топло за около един час, докато удвои обема си. Така ще сте сигурни, че маята е започнала своята работа.

След като тестото втаса, отново го премесете леко, разделете го на дванадесет равни части и оформете топчета. Сложете ги във форми за мъфини, ако нямате – в тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго. Отново покрийте с кърпа и оставете да удвоят обема си.

Загрейте фурната на 180°C. В купичка комбинирайте яйчения жълтък с малко вода. Намажете козуначетата със сместа и печете до златисто-кафяво. Когато са готови, ги оставете леко да се охладят.