25 фев. НАДИПЛЕНО ЧЕСНОВО ХЛЕБЧЕ С ПОДПРАВКИ
Необходими продукти:
- Прясна мая „Виво” – 1/2 кубче
- Брашно – 600 грама
- Яйца – 2 броя
- Прясно мляко – 1 чаена чаша
- Краве масло – 80 грама
- Захар – 1 супена лъжица
- Сол – 1 1/2 чаена лъжица
- Чесън – 3 скилидки
- Босилек – 1/2 чаена лъжица
10. Риган – 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Нека първо приготвим тестото. Загрявате прясното мляко до температура, при която можете спокойно да държите потопен пръст в него. Добавяте захарта, солта, 2 супени лъжици от брашното и прясната мая Виво към млякото, разбърквате и оставяте на страна, докато маята шупне. Разбийте яйцата заедно с 1 супена лъжица от разтопеното на водна баня масло. След това замесете тестото от пресятото брашно, към което сте добавили сместа с маята и разбитите яйца. Месете до получаване на гладко тесто. Намажете го с мазнина, сложете в купа и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса докато удвои обема си.
Докато тестото втасва, счукайте чесъна с 1 чаена лъжица сол и заедно с подправките го добавете към останалото разтопено краве масло. Намажете с олио или масло правоъгълна форма за кекс. Втасалото тесто разточете върху набрашнен плот на правоъгълен блат с дебелина около 1 см, блатът разрежете на квадрати.
Всеки квадрат намажете обилно със сместа с чесън от двете страни, сгъвате го на две и така нареждате един до друг сгънатите квадрати във формата за печене. Поставяте вече оформеният хляб в загрята на 50 градуса фурна, за да втаса за около 20 минути. След това увеличавате фурната на 180 градуса и печете за около 30 минути, докато надилпеното чесново хлебче с подправки придобие апетитен златист цвят.
Надипленото чесново хлебче с подправки е най-вкусно, когато е сервирано топло, веднага след изпичане.
Воала! Имате перфектно надиплено хлебче. Добър апетит!