Обреден коледен хляб

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Обреден коледен хляб

Съставки:
За тестото:
– 30 г прясна мая Виво
– 1 с.л. мед
– 2 яйца
– 1 белтък
– 100 мл прясно мляко
– 200 г кисело мляко
– 250 мл хладка вода
– 1 кг брашно тип 500
– 2 ч.л. смляна морска сол
– 2 с.л. мас или зехтин
– 50 г меко масло
За намазване:
– 1 жълтък
– 2 с.л. прясно мляко

С този обреден коледен хляб, не само ще спазите традицията, но следвайки рецептата, ще имате вкусно и красиво печиво за празниците.

1.Маята се разтваря в прясното мляко, в което е добавен медът.

разтваряне мая Виво

2.Брашното се пресява и се отделя 1 ч.ч. от него. В останалото се слага солта, прави се кладенче, в което се сипват разтворената мая, яйцата, водата, киселото мляко и маста или зехтинът. Замесва се меко тесто.

Селски хляб

3.Постепенно се прибавя останалото брашно. Щом тестото стане гладко и престане да лепне се намазва с маслото и се измесва, докато свърши маслото и тестото отново стане гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за 12 часа в хладилника. По този начин тестото ще втасва бавно, маята ще върши своята работа и хлябът ще бъде много по-вкусен и ароматен.

4.Тестото се изважда от купата, леко се притиска и се отделя 1/3 от него за орнаменти. Голямата част се оформя на гладка топка, която се разточва и се слага в тавичка за печене с диаметър 35 см, обилно намазана с масло. След 2-3 мин. Отново се притиска за да заеме обема на тавата и повърхността да стане гладка. Оставя се да втаса 60 мин. Отделеното тесто се държи в хладилника.

5.От половината от охладеното тесто се оформят три топки, които се разточват на тънки фитили, които се сплитат на дълга плитка. Плитката се поставя върху питката във формата на подкова с леко завити навън краища. Това е „огледалото на Богородица“, което символизира защитата на семейството от всичко лошо през годината.

6.От останалото тесто се оформят кръст /елбетица/, слънце и три топчици, символизиращи Света Троица, отново за защита и благополучие. Поставят се върху питката, отгоре се намазва с разбъркания жълтък с млякото.

7.Пече се във фурна загрята на 180 ͦС, докато се надигне и зачерви от всички страни – около 60 мин. Ако има нужда, питката се допича на 150 С още около 10 мин. Охлажда се върху решетка.

8.Съхранявайте хляба завит в памучна или ленена кърпа и поставен в кутия.

Времето на втасване зависи и от температурата. При нас тя беше 10⁰С в хладилника и втасването отне 12 часа. При по-ниски температури, тестото Ви може да има нужда от малко по-дълго време за втасването.