Обръщана питка на сач

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Обръщана питка на сач

Съставки:

  • 1 кг брашно
  • 6 с.л. кисело мляко
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 1 щипка лимонтозу
  • 1 с.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. захар

Приготвяне:

Пресейте брашното и го прехвърлете в купа. Направете кладенче и в средата му сложете прясна мая и 150 мл топла вода. Разбъркайте. Добавете кисело мляко и останалите продукти за тестото. Постепенно наливайте 200 мл топла вода и замесете меко тесто. Оставете го да втаса за поне 30 минути, покрито с кърпа.

Разточете тестото на кора, надупчете я с вилица на няколко места и я запечете леко за 2-3 минути и от двете страни върху добре намаслен сач или на плочата на гореща печка на дърва.

След това я поставете в средата на предварително затоплена фурна и печете на 180°C за 30 минути.

Извадете и покрийте с кърпа за 10 минути.