06 окт. Обръщана питка на сач
Съставки:
- 1 кг брашно
- 6 с.л. кисело мляко
- 1/2 кубче прясна мая
- 1 щипка лимонтозу
- 1 с.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. захар
Приготвяне:
Пресейте брашното и го прехвърлете в купа. Направете кладенче и в средата му сложете прясна мая и 150 мл топла вода. Разбъркайте. Добавете кисело мляко и останалите продукти за тестото. Постепенно наливайте 200 мл топла вода и замесете меко тесто. Оставете го да втаса за поне 30 минути, покрито с кърпа.
Разточете тестото на кора, надупчете я с вилица на няколко места и я запечете леко за 2-3 минути и от двете страни върху добре намаслен сач или на плочата на гореща печка на дърва.
След това я поставете в средата на предварително затоплена фурна и печете на 180°C за 30 минути.
Извадете и покрийте с кърпа за 10 минути.