03 дек. От празничната софра на баба – Питка слънце
Замисляли ли сте се защо погачата присъства във всички важни моменти от живота на човека? Още на 40-я ден след раждането се замесва питка, която се разчупва над главата на майката и бебето с пожелание за здраве, щастие и успехи в живота. Когато бебето проходи, отново питка се търкулва и показва пътя му напред към живота като голям човек. С питка се захранват младоженците на сватбата, за да е вкусен и сладък живота им.
Така е защото в месенето се влага душа, чувства и пожелания, които да се сбъднат за най-близките.
Питка ще замесим и за Коледната вечер за да почетем раждането на Иисус Христос, да почетем благодатта на земята и да се опитаме да погадаем – кой ще се радва на изобилна година. Сигурно ви се струва тежка задача това с месенето на питка. Но пък е толкова по-истинско, уютно и лично да се опитате да намесите сами – коледна питка Слънце. Това може да е вашият подарък за цялото семейство.
Да запретваме ръкави!
Нужни продукти:
- брашно – 1 кг
- мая Лесафр – 1 кубче
- прясно мляко – 300 мл.
- кисело мляко – 1 ч.ч.
- яйца – 3 броя + 1 белтък + 1 жълтък за намазване
- олио – 5 с.л.
- захар – 1 с.л.
- сол – 1 с.л.
- масло – 100 г + 1 с.л. разтопено, за намазване
- прясно мляко – 1 с.л. за намазване
Начин на приготвяне
Прясното мляко се притопля и в него се разтваря маята, заедно със захарта. Добавяте 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса.
От втасалото тесто се отделя една топка, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.
Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка – от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново. Питката Слънце се жълтъка и се пече в загряна на 170 градуса фурна.
Не е толкова трудно, нали?
Единственото, което остава да направите е при всяко намесване на хляба да пожелаете по нещо хубаво на всеки от семейството си. Това е то „наричането“ на питката.
И когато в цялата къща заухае на прясно изпечен хляб, ще знаете, че сте създали най-ценното – любов и традиция.