
06 дек. Питка за Никулден
Никулден, празникът на св. Никола Чудотворец се празнува на 6 декември. В чест на покровителя на моряците, рибарите, търговците и банкерите, на този ден се приготвя риба и обреден хляб, а трапезата не се вдига през целия ден. Предлагаме ви рецепта за Никулденска пита във формата на късметлийски шаран, символ на здраве и просперитет. Приготвянето му е много по-лесно отколкото изглежда, просто следвайте стъпките и късметлийския шаран ще украси и вашата маса.
Съставки:
350 мл. вода
1/2 пакетче прясна мая Виво
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л. захар
700 гр. Брашно
1 яйце
1 белтък от яйце
За намазване отгоре: 1 жълтък и 1 с.л. вода
Приготвяне:
Маята се разтваря в малко вода.
Пресяваме брашното и добавяме водата към него.
Прибавяме яйцето, разтворената мая и солата.
Замесваме меко тесто. Оставяме го в намаслен съд, покрит с домакинско фолио, докато удвои обема си.
След като втаса отделяме две топки големи колкото голям портокал.
От останалата по-голяма част от тестото оформяме тялото на шарана. Не правете тялото много голямо, защото при втасване ще се деформира
От едната малка топка оформете главата и опашката.
Време е за забавната част – от другата малка топка се правят люспите на шарана. Разточете топката на тънък лист и с помощта на най-малката кръгла форма за курабийки отрежете кръгчета. Ако не разполагате в форма за рязане и обикновена капачка ще свърши работа. Работете на добре набрашнена повърхност, за да не се деформират кръгчетата.
Наредете кръгчетата по тялото на шарана, като леко ги застъпвате. За окото ползвайте черен кимион или едно зрънце черен пипер.
Включете фурната на 180 С.
Оставете 20 минути за второто втасване и намажете разбит жълтък с вода. Поръсете със сусам. Включете фурната на 180 С.
Печете в предварително загрятата фурна на 180 С до златисто.
Преди да приключите с печенето, пробвайте с клечка за зъби. Ако се налага, удължете печенето с още няколко минути.
След печенето, оставете късметлийския шаран да се охлади, по възможност върху решетка.
Добър апетит!