
07 апр. ПИТКА ЦВЕТЕ
Необходими продукти:
1. брашно – 800 гр.
2. яйца – 1 бр.
3. белтъци – 2 бр.
4. прясна мая Vivo – 25 г
5. кисело мляко – 200 г
6. вода – 150 мл
7. олио – 6 с.л.
8. сол – 1 с.л.
9. захар – 1 с.л.
За намазване:
1. жълтъци – 2 бр.
2. олио – 1 ч.л.
3. мляко – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и част от него се поставя в купа. Маята заедно с водата и захарта и 2 с.л. брашно се активира за 20 минути.
Продуктите за тестото постепенно се добавят при брашното в купата и се замесва тесто – до средна твърдост. Тестото се оформя на топка, покрива се и се оставя за втасване за около час. След това то леко се премесва и се разделя на три части – едната по-голяма, другата средна и третата малка – за средата, на питката.
От голямата част разделена на пет части се точат кори. Те се редят в тава застлана с хартия за печене. Всяка се намазва с олио.
Получената купчина кори се раздърпват леко и кората се нарязва на 8 триъгълника. Всеки триъгълник се хваща от върха и се обръща към края на тавата. Така се правят и останалите триъгълници.
След това от средната част, също разделена на пет части, се правят кори, които се редят в средата. Разрязват се на 8 триъгълника, като се внимава получените триъгълници да могат да се редят в празните пространства на предните. По същият начин и те се издърпват назад.
В средата се поставя оформеното топче от малката част. Така оформена питката се оставя да втасва за около 25 минути.
След това тя се намазва с разбитите жълтъци, олио и млякото.
Питката се поставя във фурната и тя се включва на 180°C. Изпича се за около 45 минути.
Питката цвете е готова.
Да ви е сладко!