ПИТКА ЦВЕТЕ

ПИТКА ЦВЕТЕ

Необходими продукти:

1. брашно – 800 гр.

2. яйца – 1 бр.

3. белтъци – 2 бр.

4. прясна мая Vivo – 25 г

5. кисело мляко – 200 г

6. вода – 150 мл

7. олио – 6 с.л.

8. сол – 1 с.л.

9. захар – 1 с.л.

За намазване:

1. жълтъци – 2 бр.

2. олио – 1 ч.л.

3. мляко – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

 Брашното се пресява и част от него се поставя в купа. Маята заедно с водата и захарта и 2 с.л. брашно се активира за 20 минути.

 Продуктите за тестото постепенно се добавят при брашното в купата и се замесва тесто – до средна твърдост. Тестото се оформя на топка, покрива се и се оставя за втасване за около час. След това то леко се премесва и се разделя на три части – едната по-голяма, другата средна и третата малка – за средата, на питката.

 От голямата част разделена на пет части се точат кори. Те се редят в тава застлана с хартия за печене. Всяка се намазва с олио.

Получената купчина кори се раздърпват леко и кората се нарязва на 8 триъгълника. Всеки триъгълник се хваща от върха и се обръща към края на тавата. Така се правят и останалите триъгълници.

 След това от средната част, също разделена на пет части, се правят кори, които се редят в средата. Разрязват се на 8 триъгълника, като се внимава получените триъгълници да могат да се редят в празните пространства на предните. По същият начин и те се издърпват назад.

 В средата се поставя оформеното топче от малката част. Така оформена питката се оставя да втасва за около 25 минути.

 След това тя се намазва с разбитите жълтъци, олио и млякото.

Питката се поставя във фурната и тя се включва на 180°C. Изпича се за около 45 минути.

Питката цвете е готова.

Да ви е сладко!