Питка цвете

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Питка цвете

Съставки:

  • 250 г брашно
  • 1/2 ч.л сол
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл вода
  • 125 г крема сирене
  • 100 г шпеков салам

Приготвяне:

От брашното, мая, сол, олио, вода и захар омесете тесто. Оставете да втаса за 30 минути.

Оформете на фитил и разделете на 16 парчета. 6 от парчетата омесете отново и разделете на две. Всяка част разточете на широка лента и намажете със сирене крема. Завийте на руло като го оформите на спирала.

По същия начин пригответе спирала и от втората кора. Двете спирали увийте на фитил и от него направете венец. Сложете го в средата на тавата за печене.

От останалите парчета разточете малки питки около 8 см.

Върху всяка питка, по средата, сложете две-три филии тънко нарязан салам. Питката прегънете на две, след това още веднъж, за да се получи цвете. Така всички приготвени 12 питки наредете около венеца с крема сирене.

Покрийте питката и я оставете да втаса за 30 минути, след което изпечете в предварително затоплена фурна на 180°C за 25 минути.