
06 окт. Питка цвете
Съставки:
- 250 г брашно
- 1/2 ч.л сол
- 2 с.л. олио
- 1/2 пакетче суха мая
- 1 с.л. захар
- 100 мл вода
- 125 г крема сирене
- 100 г шпеков салам
Приготвяне:
От брашното, мая, сол, олио, вода и захар омесете тесто. Оставете да втаса за 30 минути.
Оформете на фитил и разделете на 16 парчета. 6 от парчетата омесете отново и разделете на две. Всяка част разточете на широка лента и намажете със сирене крема. Завийте на руло като го оформите на спирала.
По същия начин пригответе спирала и от втората кора. Двете спирали увийте на фитил и от него направете венец. Сложете го в средата на тавата за печене.
От останалите парчета разточете малки питки около 8 см.
Върху всяка питка, по средата, сложете две-три филии тънко нарязан салам. Питката прегънете на две, след това още веднъж, за да се получи цвете. Така всички приготвени 12 питки наредете около венеца с крема сирене.
Покрийте питката и я оставете да втаса за 30 минути, след което изпечете в предварително затоплена фурна на 180°C за 25 минути.