06 окт. Пица-бухтичка
Съставки:
За тестото:
250 г (2 ч.ч.) брашно
2 с.л. кисело мляко
1⁄3 кубче (15 г) мая Yuva
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. олио
За плънката:
200 г сирене моцарела (кашкавал)
2 печени червени чушки
3 с.л. пасирани домати
1 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сушен риган
1 щипка сушен чесън на прах
1/2 ч.л. сол
Тези пици-бухтички са лесни за приготвяне. Завити с плънка по желание може да се харесат на всеки.
Приготвяне:
В купичка налeйте 5 с.л. вода, добавете 1 с.л. брашно и 1/2 ч.л. захар. Разбийте добре.
Пресейте брашното, оформете кладенче и посолете. Сложете кисело мляко, олио и омесете тесто със 120 мл студена вода.
Покрийте с фолио и оставете да се отпусне за 10 минути.
За плънката: Нарежете на дребно кашкавала и чушките. Смесете ги и ги подправете с риган, чесън, зехтин, сол и пасирани домати.
От тестото разточете малки питки. В средата на всяка питка сложете плънка, завийте я и я затворете добре.
Пържете бухтичките в голямо количество загрято олио по две-три минути, извадете ги и сервирайте. Препоръчителната температура на олиото е 160°C.