06 окт. Пица Охлюв
Съставки:
- 400 г брашно
- 1 пакет суха мая Yuva
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- 200 мл вода
- 15 зелени маслини с чушка
- 100 г бекон, нарязан на дребно
- 100 г кашкавал, нарязан на малки кубчета
- 5 сушени мариновани домата, нарязани на дребно
Пица с тесто, замесено с мая и интересна със своето оригинално оформяне като охлюв.
Приготвяне:
Пресейте брашното и поръсете с мая, сол и захар. Разбъркайте добре.
Добавете зехтин и вода. Омесете меко тесто. Оставете да почине за 30 минути.
Разточете на тънка кора и нарежете на ленти широки 2-3 см. От тях направете фитили и ги увийте на спирали.
В голяма тава (36 см) оформете охлюви от тестените спирали като редувате с парченца бекон, маслини, кашкавал, нарязан на кубчета, и сушени домати, нарязани на парчета.
Печете пицата 25 минути на 220°С в предварително затоплена фурна.